Rachel Weisz har fått något att bita i

FILMEN

Jag har gillat Rachel Weisz ända sedan första gången jag såg henne, vilket borde ha varit i "Mumien". För mig är hon en bra och allsidig skådespelerska som inte fastnat i något speciellt fack utan klarar av både komedi och drama. Här gör hon kanske sin starkaste dramatiska roll, i alla fall i min bedömning. Rollen som Kathryn Bolkovac är hennes "Erin Brockovich-roll". Egentligen finns det inga direkta likheter utöver att både Bolkovac och Brockovich är verkliga personer med ordentligt med civilkurage vars liv har filmats. Okej, det är några tunga likheter trots allt.

I inledningen av filmen är Kathryn polis i Nebraska. Hennes äktenskap har kollapsat och ex-mannen är på väg att flytta från stan med barnen. Kathryn försöker bli förflyttad för att komma närmare barnen, men får avslag. I stället erbjuds hon en tjänst hos FN som observatör i Bosnien där kriget nyligen avslutats. Uppdraget är att agera polisiär hjälp i övergången mellan krig och fred och att stötta den Bosniska polisen. Direkt blir Kathryn varse om skillnaden mellan bosnier, serber och kroater och hur till exempel muslimska kvinnor vägras hjälp och vård. Kathryn kämpar dock på och avancerar i hierarkin på kuppen.

När hon sedan ramlar in i en traffickinghärva ramlar hon även i en komplott där hon lever allt mer farligt ju djupare hon gräver. De som håller i trådarna är närmare henne än vad hon först förstår och situationen blir allt mer allvarlig ju mer hon engagerar sig.

Trafficking är förstås något oerhört vidrigt som enligt en faktauppgift i filmen drabbar 2,5 miljoner människor runt om i världen. Det är ju en helt sjukt hög siffra. Tonårstjejerna som gestaltar flickorna i filmen som sålts som prostituerade gör ett väldigt bra jobb med att återge den verklighet som finns - den psykiska och fysiska smärtan de tvingas leva med. Det är en rad obehagliga scener i filmen som kompletteras av Kathryns uppgivna uppenbarelse om att hon inte kan göra något.

Weisz dominerar filmen. Det är inte många sekunder hon inte är i rutan och jag gillar hennes insats. Hon har fått något att bita i och i mitt tycke klarar hon av rollen galant.


EXTRAMATERIALET

Inget. I och med att filmen är verklighetsbaserad hade det suttit fint med något om den verkliga Kathryn Bolkovac, men dessvärre är det helt tomt i menyn.


TRE SAKER

1. Filmen har varit på gång ett tag. Weisz läste manuset redan 2005 men ansåg att hon då inte kunde göra rollen i och med att hon var gravid. 2009 hamnade manuset återigen i hennes händer och rollen blev gjord.

2. Långfilmsdebut från manusförfattaren och regissören Larysa Kondracki som faktiskt håvat hem några priser för filmen på mindre filmfestivaler.

3. Jag måste dock säga att man inte knåpat ihop något vidare attraktivt omslag till filmen. Supertråkigt.


ANDERS JAKOBSON (2011-10-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA