Dum och dummare som terrorister

FILMEN

Jag måste säga att det inte hör till vanligheterna att jag skrattar högt redan under den första minuten av en komedi, men så är fallet med "Four Lions". Det är en oerhört dråplig film som gång på gång lockar till skratt.

Filmen handlar om ett gäng engelska muslimer som bestämt sig för att bli terrorister och göra ett avtryck, men problemet är att de är totalt urusla på det. I inledningsscenen, som jag alltså direkt skrattar år, sitter de och försöker spela in ett videomeddelande där ingenting går rätt, och så fortsätter det.

Två av dem åker till Pakistan för att tränas upp, en träning som avbryts abrupt efter en incident som gör att de omöjligtvis kan stanna kvar. Väl hemma dras planerna igång för att göra det där stora avtrycket, men viljorna går isär och det är egentligen bara ett rent under att de lyckas med något över huvud taget.

Man kan inte låta bli att tycka att ämnet är en smula kontroversiellt. Kan man verkligen göra en komedi om självmordsbombare, speciellt i England som haft sin beskärda del av terroristattacker under de senaste åren? Men så är filmen också en satir som utgår ifrån att moderna terrorister numera är engelsmän som ledsnat. En i gruppen, till och med den som är mest fundamentalistisk, är en vit engelsman som konverterat till islam.

Vansinnigt roligt är det i alla fall, speciellt som de är så himla dumma. Det är massvis med knäppa scener som man inte kan göra annat än att skratta åt, som att de använder en chattsida för barn med "puffisar" för att konversera ostört, eller hur en av dem i ett pressat läge stannar upp och tar ett foto av sig själv för att se om han har sitt "förvirrade ansikte" eller inte.

Massor av roliga scener alltså och en väldigt kul film.


EXTRAMATERIALET

Ingenting tyvärr på den svenska utgåvan.


TRE SAKER

1. Det är inte bara våra muslimer som är klantskallar. I princip samtliga karaktärer har inte alla läsk i backen. I en rolig scen diskuterar två poliser huruvida en Wookie är en björn eller inte.

2. Stjärnan från "Sherlock", Benedict Cumberbatch, spelar en förmedlare hos polisen som givetvis inte heller han är direkt superklipsk.

3. Regissören och manusförfattaren Christopher Morris vann en BAFTA för "Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer", och under Empire Awards tog filmen hem priset för bästa komedi.


ANDERS JAKOBSON (2011-05-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Futurefilm
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Defintion 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (29/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA