Det osociala geniet

FILMEN

Alan Turing är ett matematiskt geni och under andra världskriget anmäler han sig som frivillig i den brittiska underrättelsetjänsten. Han är nämligen övertygad om att han kan bygga en maskin som kan knäcka Enigma - maskinen som tyskarna använder för att skicka kodade meddelanden om var och när de ska slå till mot de allierade. Vid midnatt varje natt ändrar de koden som behövs för att kunna dechiffrera meddelandena och klockan 06:00 skickas det första meddelandet för dagen. De allierade har då 18 timmar på sig att knäcka koden för att kunna förstå vad tyskarna säger. Något som är omöjligt att göra med bara mänskliga insatser.

Men lika smart som Alan är, lika osocial är han och han har stora problem med att förstå de sociala regler som finns i samhället. Detta i kombination med att han döljer en stor hemlighet för sin omgivning gör honom i stort sett möjlig att arbeta med och till en början är det ingen som gillar honom… Jag gillar dock Benedict Cumberbatch som spelar Alan. Han gör det fantastiskt.

Filmen är baserad på en verklig händelse och personer och även om jag är helt övertygad om att man skarvat lite för att få det hela att bli en bra film så känns historien ändå trovärdig. Både skådespelarinsatserna och manus är riktigt bra och jag gillar filmen. Historien berättas i tre parallella tidsintervaller som varvas med varandra. En utspelar sig när Alan går i skolan, en under kriget när han ska knäcka Enigma och en efter kriget där Alan gör allt för att dölja sin hemlighet.

Trots (eller kanske på grund av) att filmen hoppar mellan olika tider och är knappt två timmar lång blir den aldrig seg eller tråkig.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det vore rätt intressant att se mer om hur Christopher (som Alan döpte sin maskin till) fungerade.

2. Leonardo DiCaprio skulle först spela Alan men jag måste säga att jag är rätt nöjd att det blev Benedict Cumberbatch istället.

3. För den som vill veta mer om Alan och Enigma så finns det åtskilliga filmatiseringar att välja på.


HANS-ÅKE LILJA (2015-05-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: SF
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA