Tankeväckande och originell

FILMEN

Ibland ställs man inför vissa problem som recensent. Hur mycket ska man avslöja i en plottsammanfattning egentligen? I "Never Let Me Go" finns det en viss "poäng" som jag inte vill säga kommer som en vändning, för informationen kommer tidigt i berättelsen, men det är liksom "hela grejen" med filmen. I och med att baksidetexten tacksamt nog inte avslöjar poängen så tänker inte jag göra det heller.

Filmen handlar om tre vänner - Kathy (Carey Mulligan), Tommy (Andrew Garfield) och Ruth (Keira Knightley) - som växer upp tillsammans på en internatskola i England under slutet av 70-talet. Hailsham är en skola med väldigt strikta regler och eleverna får under inga omständigheter lämna skolans område. Ganska snabbt märker man som tittare att det är något som är väldigt skumt, och det avslöjas snabbt att eleverna går där av en viss anledning.

Den kreativa Kathy kärar ned sig i mobboffret Tommy, men det blir den framfusiga Ruth som blir ihop med honom. Många år senare flyttar de tre till ett mindre boende där de kan acklimatisera sig med den normala världen. Tommy och Ruth är fortfarande ett par och Kathy får försöka glömma den kärlek som kunde ha funnits om saker och ting gått i en annan riktning. De tre vännerna har dock ett speciellt band till varandra som hänger kvar när de slutligen separeras, och de kommer att mötas igen men under betydligt jobbigare omständigheter.

Filmen kategoriseras både som drama och thriller, men jag skulle vilja byta ut thriller mot science fiction då "poängen" som jag redan nämnt är en sådan man ofta hittar i science fiction-filmer. Men "Never Let Me Go" är i allra högsta grad ett drama, och ett väldigt melankoliskt sådant, vilket gör den här science fiction-känslan betydligt mer effektfull i och med att det inte är någon framtidsskildring. Filmen väcker tankar om vänskap, kärlek och livet och skildrar alltihop i ett makligt tempo med en dyster klang. Det är ingen må bra-film, men samtidigt ingen må dåligt-dito.

De tre huvudrollsinnehavarna gör alla bra insatser. Keira Knightley har aldrig riktigt varit någon superfavorit men hon är inte dålig alls, fast Andrew Garfield och framför allt Carey Mulligan visar varför de tillhör toppskiktet av unga vuxna skådespelare just nu. Väldigt imponerande.

Jag gillar filmen. Välgjord och originell samt tankeväckande.


EXTRAMATERIALET

Den halvtimmeslånga bakomfilmen är väldigt bra och ger filmen mervärde. Här samlas alla inblandade - skådespelarna, den amerikanska regissören Mark Romanek ("One hour photo"), manusförfattaren Alex Garland (som en gång skrev boken "The Beach") samt författaren Kazuo Ishiguro som skrivit romanen filmen bygger på och ger alla insiktsfulla och intressanta kommentarer kring historiens tema och mening, samt hur de tog sig an projektet. En väldigt bra bakomfilm.

Utöver detta finns de tre bildgallerier med stillbilder, teckningar och grafik.


TRE SAKER

1. Carey Mulligan (född 1985), Andrew Garfield (född 1983) och Keira Knightley (född 1985) har samtliga utseenden som gör att de kan gestalta karaktärer mellan säg 17 och 30 år gamla helt utan problem.

2. Izzy Meikle-Small spelar Kathy som ung och jag tycker hon är väldigt lik Carey Mulligan, mer än vad de andra barnen är sina vuxna skådespelare.

3. Mark Romanek har mest regisserat musikvideor åt bland annat Michael Jackson, Madonna och Weezer. "Never Let Me Go" är hans tredje långfilm.


ANDERS JAKOBSON (2011-08-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
The secrets of Never Let Me Go, Mark Romanek's on-set photography, Tommy's art, National donor programme & Hailsham campaign graphics, Theatrical trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA