Sex nya avsnitt med samma skämt - igen

FILMEN

Det är lite märkligt. Trots att jag inte känner mig helt kompis med "Little Britain" så har jag sett fram emot att se denna tredje säsong. Men nu när jag väl har gjort det så är jag fortfarande inte mer kompis med dem för det. Problemet som jag ser det är att de tjatar samma skämt om och om igen.

Ni som sett serien tidigare vet vad jag pratar om. "Little Britain" består i stora drag av en samling karaktärer spelade av Matt Lucas och David Walliams, och varje karaktär eller karaktärsgrupp har en punchline som de prisbelönta komikerna levererar gång på gång. Jag tycker det är lite enformigt, även om det stundtals kan vara lite kul också.

För mig är de unika sketcherna de roligaste. Det finns några karaktärer som bara figurerar en gång eller på sin höjd två och det är betydligt mer underhållande. Killen i en väldigt extrem grön dräkt till exempel, eller den otroligt nitiske människan som håller koll på grannskapet.

Men till större delen är det välbekanta figurer från tidigare säsonger. Ska man välja ut några som faktiskt håller i sketch efter sketch så är det Lucas Andy och Walliams Anne. De är roliga karaktärer.

Några karaktärer som jag verkligen hatar är den tjatiga tonårsbruden Vicky, "Fat fighters"-tanten och transvestiterna. Jag fattar inte det roliga med dem.

I förra säsongen gjorde Walliams en karaktär som vomerade ymnigt på grund av en sällsynt utpräglad rasism. Den karaktären är visserligen med i några få sketcher men har i stället fått konkurrens av en ny karaktär som är en tant som urinerar floder utan att vara medveten om det. Äckelkvoten - som i förra säsongen dominerades av mannen som drack bröstmjölk - är alltså uppfylld.

De flesta skämten handlar om homosexualitet och sex i allmänhet och här kommer en ny karaktär in i bilden, en "member of parliament" som läser upp uttalanden om sexuella situationer han hamnat i "av misstag" - en sorts passning till alla skandaler som drabbat den brittiska regeringen av det här slaget.

En rolig grej är att de till sista avsnittet i varje säsong gör vissa justeringar i sketcherna så de inte blir exakt likadana. Som exempel är Lou och Andy-sketchen ganska annorlunda.

Men ändå: det är för tjatigt för min smak.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är som vanligt otroligt frikostigt. På första skivan finns det kommentarspår till alla avsnitt och den finurliga funktionen att man kan välja vilken karaktärs/vilket karaktärspars sketcher man vill se.

Andra skivan består enbart av extramaterial. Till att börja med finns det ca 45 minuter av bortklippta scener där det till och med finns några helt bortklippta karaktärer.

Något som är roligt med "Little Britains" extramaterial är att de klämmer in andra program där Matt Lucas och David Walliams medverkar. Det finns en lång dokumentär om "Little Britain" och främst säsong tre och sen ett specialprogram från en "Little Britain Night" där ett avsnitt från varje säsong visades. Dessa program ger en inblick i hur Lucas och Walliams arbetar, hur de kommer på sina idéer, vilka deras influenser är och så vidare.

De programmen är i och för inte så oväntade men klippen från "Richard & Judy" (något sorts morgon- eller eftermiddagsprogram i England) och "Top gear" (motorprogrammet som går på Kanal 5 i Sverige) är kanske lite mer udda.

Det finns också en trailer för DVD:n med "Little Britains" liveshow samt ett radioprogram där Lucas och Walliams medverkar.


TRE SAKER

1. Speakern Tom Baker verkar bara få knäppare och knäppare manus. I introduktionerna verkar det vara något sorts hiphoptema den här säsongen.

2. Man måste berömma make-upartisterna i "Little Britain". Jag trodde aldrig de skulle kunna toppa Bubbles, men de har de gjort med Desiree, som ni ser till vänster om Bubbles på omslaget.

3. I det sista avsnittet får Andy en tillfällig skötare av synnerligen diabolisk stil spelad av Imelda Staunton. Staunton kommer i sommar att bli hatad av mängder av biobesökare i rollen som den otroligt jobbiga Dolores Umbridge i "Harry Potter and the Order of the Phoenix".


ANDERS JAKOBSON (2007-05-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Audio commentaries on each episode by Matt Lucas & David Walliams, Deleted scenes (45 min) with optional audio commentary by Matt Lucas & David Walliams, South Bank Show Little Britain episode, Little Britain night highlights - A BBC 3 special hosted by Rob Brydon, Richard & Judy interview, Radio 4 heresy episode (hosted by David Baddiel), David on Top Gear
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA