Historien före och efter Snövit

FILMEN

"The Huntsman: Winter's War" är historien om Eric (Chris Hemsworth) och hans ständiga kontakt med den onda drottningen Ravenna (Charlize Theron) samt hennes syster Freya (Emily Blunt). Vi börjar med att ge oss in i en tid innan Snövit. En tid då Freya går från att vara en ganska oskyldig syster som håller Ravenna på jorden. Snart får hon dock sitt hjärta krossat vilket framkallar magin inom henne och hon blir en skräckinjagande drottning i norr. En drottning som tar alla barn och tränar dem att bli Huntsmen. Ett av dessa barn är Eric. Vi får se honom växa i sin roll tillsammans med den unga Sara (Jessica Chastain) och snart blir de båda de bästa krigarna Freya har. Det är bara ett probelm – Freya har förbannat all kärlek och Eric och Sara faller för varandra. När de försöker fly för att få leva tillsammans stoppar Freya dem och Eric kastas ut ur hennes land i tron att Sara är död.

Efter att ha fått en väldigt lång bakgrundshistoria till samtliga karaktärer förflyttas vi till en tid då Ravenna har övervunnits och Snövit sitter på tronen. Eric lever ensam i skogen, när kung William (Sam Claflin) ber honom ge sig ut för att hitta Ravennas försvinna spegel. Då Eric inser att även Freya är ute efter spegeln lyder han ordern och ger sig ut tillsammans med dvärgarna Nion (Nick Frost) och Gryff (Rob Brydon). Det tar dock inte lång tid innan han räddas ur en svår knipa av Sara som hållits fången hos Freya. Återigen förenade försöker de hitta spegeln och föra den i säkerhet, vilket visar sig bli tuffare än de trott när de inser att de kanske inte kan lita på varandra.

Överlag är "The Huntsman: Winter's War" ett ganska stort steg i rätt riktning från sin föregångare, "Snow White and the Huntsman". Historien rör sig hela tiden framåt och dynamiken mellan faktorer så som action, komedi och romantik hittar en perfekt balans. Det blir aldrig tråkigt att titta och man hinner varva ner mellan de olika slagen.

Trots att bakgrundshistorien är så lång så fungerar den. Jag absolut älskar Freyas historia och i scenen då hon inser vad hon förlorat visar Emily Blunt varför hon är en av vår tids kanske främsta skådespelerskor. Även Charlize visar på detta då man märker en stor skillnad på Ravenna före och efter Snövit. Precis som i den första filmen gör detta att de onda drottningarna är det mest intressanta i filmen, även om Chris Hemsworth är duktig på att väga upp den goda sidan.

Något jag har lite problem med är dock Freyas motiv. Jag förstår absolut grejen med att går över på den mörka sidan, men jag skulle vilja se en större motivation till att hon skapar en armé och tar över land efter land. Det motiv som vore det snyggaste skulle vara om Ravenna orsakade hennes olycka och Freya skapade en armé för att förgöra sin syster, men i sin vilja att ge igen tappar hon bort vad hon egentligen står för. Nu tycker jag man lite tappar det genom att hon "bara" bannlyser kärlek och låter sina lakejer rida land och rike runt för att vinna strider.

Personligen var jag inget större fan av "Snow White and the Huntsman" och tycker helt klart att karaktärerna och storyn får en revansch i denna film. Det är en perfekt fantasyfilm med snygga landskap, fantastiska kostymer, magi och elaka varelser att slåss mot. Gillar man den typen av film är detta definitivt en film att se.


EXTRAMATERIALET

Det finns två versioner att ta del av – bioversionen och Extended Edition. Egentligen är det inte jättestor skillnad, men jag skulle ändå rekommendera att se den sistnämnda. Man får lite fler svar på vad som händer med mindre karaktärer i den.

De borttagna scenerna går att se med kommentarer av regissören, vilket gör det lite roligare att se. Han förklarar genom varje scen vad den är till för i berättandet och varför den klippts bort. En scen hade dock varit bra att haft med då man får se Frejas moderliga kärlek lite mer.

I bloopers är det nästan roligast att se Charlize Theron som är den totala motsatsen till sin karaktär. Hon ber konstant om ursäkt och frågar om hon skadar sina motspelare. I övrigt är det inget speciellt från hur bloopers brukar vara.

Genom små filmer får vi se hur filmen skapats, där kostymerna är roligast att se. Kläderna innehåller detaljer man knappt kunnat drömma om och lyfter filmen enormt.

Med kommentatorspåret på får vi höra regissören berätta främst om hur det är tänkt med settingen och vart man filmat. Det är ganska roligt att lyssna på då man hör hans entusiasm till alla delar av filmen.


TRE SAKER

1. I "Snow White and the Huntsman" hade Ravenna en bror som hon stod väldigt nära, men han nämns inte i denna film. Inte heller nämns Freya i första filmen.

2. En ganska rolig detalj är att Liam Neeson är berättaren i filmen, även om det knappt uppmärksammas.

3. Låten "Castle" av artisten Halsey spelades in på nytt för att passa "The Huntsman: Winter's War".


EMMA ÅKERLIND (2016-08-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Universal
Ljud: DTS X Master Audio
Bild: 1080p High Definition Letterbox 2.40:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Gag reel, Winter's Vistas: The Making of The Huntsman: Winter's War, Dress to Kill & Love Conquers All. Winter's Vistas: The Making of The Huntsman - Two Queens and Two Warriors, Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA