Ridley ger oss Robin innan rövarepitetet

FILMEN

Äventyren om Robin Hood har berättats nästan otäckt många gånger på film och tv. Den tidigaste filmatiseringen är en stumfilm från 1908, vilket betyder att i över 100 år har man på ett eller annat sätt skildrat mannen som tog från de rika och gav till de fattiga.

Min egen bild av Robin Hood tillskriver jag tre filmatiseringar: "Robin Hoods äventyr" från 1938 med Errol Flynn i huvudrollen, Disneys animerade film från 1972 och tv-klassikern "Ivanhoe" från 1982, som ju faktiskt skildrar Robin Hood utöver riddarsagan.

I samtliga dessa historier har Robin Hood redan blivit rövare, men vad Ridley Scott gjort i sin filmatisering är att skildra vad som händer fram till dess. En så kallad origin story alltså. Med tanke på alla filmatiseringar som finns är det mycket möjligt att han inte är först med detta, men för mig är det en fräsch tolkning.

Robin Longstride (Russell Crowe) är bågskytt i kung Richard Lejonhjärtas (Danny Huston) armé. Det är i sluttampen av ett tio år långt korståg och de är i Frankrike för att erövra ännu ett slott. Under bataljen dödas Richard och Robin ser sin chans att fly hem till England med sina närmaste män.

Samtidigt har den franska kungen Philip (Jonathan Zaccaï) smidigt planer med den fransk/engelska soldaten Godfrey (Mark Strong), som är vän med prins John (Oscar Isaac), om att orsaka ett inbördeskrig i England för att underlätta en fransk invasion. Steg ett är att döda kungen, men eftersom han redan har dött överfaller Godfreys män de riddare som är på väg till England med kungakronan. Överfallet räddas dock av Robins gäng, men till ingen nytta — alla är döda, utom riddaren Sir Robert Loxley (Douglas Hodge) som ber Robin att ta kronan till England och sedan återlämna ett svärd till hans far i Nottingham.

I England blir prins John ny kung och inleder snabbt ett helt annat styre än hans nyligen bortgångna bror. Nu ska pengarna in och Godfrey anställs snabbt som brutal skatteindrivare som lever djävulen bland baronierna uppe i norr. Robin anländer till Nottingham och träffar först Marion Luxley (Cate Blanchett) och sedan Sir Walter Luxley (Max von Sydow) som övertalar honom att spela den döda Robert mot att Robin ska få veta sin bakgrundshistoria som han förträngt och glömt. Allt medan Godfrey och kung John röjer vidare och kommer allt närmare Nottingham.

En lång plottsammanfattning, jag vet, men så är filmen också lång. 2.21 i bioversionen och 16 minuter längre i den director's cut som finns med i utgåvan. Längden är dock ingenting jag märker av, utan finner mig oväntat engagerad i äventyret som rymmer både maffiga fältslag, lite humoristiska inslag och kärlek mellan Robin och den "fru" han får.

Jag minns när trailern till filmen kom och det kändes mer som "Gladiator" än något färgglatt skogsäventyr, men med facit i handen inser jag att Scott träffat rätt i tonen. Borta är de gröna tajtsen från den senaste filmatiseringen med Kevin Costner och Robin Hood är råare och skitigare. Det blir ett riktigt bra äventyr av det hela à la Scott när han fläskar på som mest.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet innefattar något som heter "Regissörens anteckningar" som är en interaktiv funktion man kan slå på för att under filmens gång få bakommaterial som picture in picture vid några tillfällen. I det här fallet kallas funktionen "U-control" och man kan med lite bök leta sig fram till de ställen funktionen slår igång, men jag saknar verkligen en separat möjlighet att se materialet som en vanlig bakomfilm. Varför krångla till det så?

I övrigt finns det en mängd bildgallerier mer storyboards, rekvisitabyggen, kostymer och vanliga produktionsbilder, vissa av dessa med ett rörligt intro. Tyvärr har jag aldrig tyckt det varit speciellt roligt att bläddra igenom bildgallerier och hoppar dessa.

Extramaterialet kan alltså sammanfattas med: något som är intressant att se, men alldeles för bökigt att komma åt, och en del som inte är speciellt intressant.


TRE SAKER

1. Robin Hoods ursprung är aningens komplicerat, men hans äventyr berättades i mängder av medeltida ballader. Namnet dök för första gången upp 1228.

2. Robin Hoods närmaste män utgörs av Will Scarlet (Scott Grimes), Allan A'Dayle (Alan Doyle) och Little John (Kevin Durand). Broder Tuck (Mark Addy) är också med. I en annan betydande roll finns William Hurt.

3. Ursprungligen fanns en skruvad idé om att Russell Crowe skulle göra två roller i filmen, utöver huvudpersonen även Sheriffen av Nottingham, men idén skrotades och den senare rollen görs nu av Matthew Macfadyen.


ANDERS JAKOBSON (2010-10-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Regissörens anteckningar, The Art of Nottingham
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA