En spelkväll att minnas länge

FILMEN

Max (Jason Bateman) är spelgalen. Oavsett om det handlar om pubquiz, charader eller något brädspel så är han en given och entusiastisk deltagare. Lyckligtvis träffar han Annie (Rachel McAdams) som är lika spelgalen hon, och de blir ett perfekt team - både under spelkvällar och privat.

Den enda som är värre är Max bror Brooks (Kyle Chandler). Han är mer framgångsrik privat och lyckas bättre än Max i de flesta spelen. När Brooks anländer till en spelkväll efter att ha varit frånvarande i ett år gör han det givetvis i Max drömbil som Brooks köpt bara så där. Max känner sig förminskad och nästa gång det är dags för en spelkväll är det i Brooks regi. Han utlovar ett episkt deckarmysterium. När som helst ska någon av de sju deltagarna - utöver Brooks, Max och Annie, paren Sarah (Sharon Horgan) och Ryan (Billy Magnussen) samt Kevin (Lamorne Morris) och Michelle (Kylie Bunbury) - bli kidnappad och för resten av gänget handlar det om att hitta ledtrådar som för dem till den kidnappade och det mycket fina priset: Brooks bil.

Ganska väntat är det Brooks som blir kidnappad under dramatiska förhållanden, men vad som står tämligen klart för tittaren omgående är att kidnappningen är på riktigt och medan de tävlande paren tramsar bort situationen hamnar Brooks i fara för livet. Snart ska allvaret klarna för samtliga och en vansinnig natt inleds där allt står på spel.

Jag tycker att "Game Night" är en underhållande komedi som jag tror att jag vet var den ska ta vägen så fort actiondelen av filmen drar igång. Jag får delvis rätt, men filmskaparna har tänkt till lite för att få historien mindre uppenbar. Det är bra. Jag gillar även hur filmen är fylld av filmreferenser, det ger en extra krydda.

Jason Bateman är en ständig favorit och han får en bra kemi med Rachel McAdams. Även de andra paren fungerar fint ihop. Kevin och Michelle är paret som varit ihop sedan de var 15 men som denna kväll kombinerar deckargåtan med relationstrassel. Den ständigt nydejtande Ryan brukar vara den smarta i sina förhållanden, men den här gången är han spånet och det blir en kul variant. Jag måste även nämna Jesse Plemons som obehagliga polisgrannen Gary som mer än allt annat vill vara med under spelkvällarna.

Det är ingen klassisk komedi som kommer att gå till historien, men väl en rolig stund under en filmkväll.


EXTRAMATERIALET

En kort liten bakomfilm vittnar om att gänget bakom filmen både haft roligt och njutit av att jobba med varandra. Inget märkvärdigt extramaterial men ändå lite småtrevligt och förhållandevis fritt från det sedvanliga smörandet. En dubbelt så lång samling med bloppers ligger också med. Alltihop tar ungefär tio minuter att se.


TRE SAKER

1. Med hjälp av en speciell lins på kameran har man lyckats få till en miniatyrlook på vissa inflygningsbilder i filmen. Det gör att scenerna ser ut som en spelplan. Jag köper det totalt.

2. En komplicerad actionscen i filmen är en enda lång tagning. Mycket snyggt gjort.

3. Det finns faktiskt en liten bonusscen efter eftertexterna som knyter ihop några sidospår från filmen.


ANDERS JAKOBSON (2018-08-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
An Unforgettable Evening: Making Game Night, Gag Reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA