En okej thriller med många vändningar

FILMEN

Jag gillar filmer där intrigen verkar enkel att förklara, men visar sig vara svår när man försöker. Hur beskriver jag det utan att avslöja något viktigt? Det är oftast inte så svårt, men ibland så blir resultatet att det låter som om man gör det ändå. Noomi Rapace jobbar på en reklambyrå under den manipulativa chefen Rachel McAdams ("Mean Girls"). När Rachel snor Noomis idé som sin egen startar ett sjukt spel mellan de två, fyllt av förödjukelser, bedrägerier, förförelse och eventuellt mord.

Det kanske låter som en dussinrulle, men "Passion" är betydligt smartare än så. Gång på gång tror jag att jag räknat ut nåt. Att jag vet vem som gjort vad, vem som kommer att göra vad, hur det kommer att gå. Sen vänder det. Och så vänder det igen. Mot slutet skrattar jag till och med till lite när jag blir lurad.

Man kan inte förneka att Brian De Palma skapat filmklassiker. Han kan konsten att balansera en film mellan att tillmötesgå den "vanliga" publiken och den mer krävande. Bara det att filmen utspelas i Tyskland är nästan något man får räkna ut själv. Ibland blir det då förstås lite för självgott och vissa scener drar ut på poängen lite för långt - även om det kanske inte slutar där man tänkt sig. Filmens färg- och ljussättning är lite underligt också, och jag finner mig ibland undra när på dagen scener utspelar sig och om de inte borde köpa lite fler lampor till polisstationen.

Men det är i det stora hela smågnabb från min sida. "Passion" är en helt okej thriller med tillräckligt många vändningar för att kunna rekommenderas.


EXTRAMATERIALET

"Talking about Passion" (7 minuter) är i princip rent promotionmaterial där De Palma och skådespelarna talar om filmens handling och karaktärer. Även trailers för fyra andra filmer.


TRE SAKER

1. Rapaces engelska är här betydligt bättre än den var i "Prometheus", men jag tycker ändå att hon låter som Björk ibland.

2. Jag gillar de finska åldersgränsikonerna. "Passion" är tillåten från 12 år och betecknas med en blixtrande knytnäve (våld) och en spindel ("väcker tämligen stark ångest").

3. Filmen är en remake av den franska filmen "Love Crime" ("Crime D’amour") från 2010.


HENRIK ANDERSSON (2013-06-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA