I sjunde säsongen börjar serien spåra ur

FILMEN

Box nummer fyra rymmer en liten skvätt av säsong fem, hela säsong sex och en liten större skvätt av säsong sju och det är i och med den serien börjar spåra ur. Men jag återkommer till det.

Förra boxen slutade dramatiskt med att gravida Pilla (Tina Lejonberg) blev överfallen av sin instabila exman Sten Frisk (Per Ragnar) som dock lyckades fly fältet. Pilla hamnar på sjukhus och föder dottern Moa via kejsarsnitt, men Sten Frisk finns fortfarande därute och ger sig inte och i en konfrontation med Kaj (Bengt Järnblad) blir Sten skjuten i benen och allt blir frid och fröjd igen. Eller? Nej, Pilla drabbas av någon sorts amningspsykos och vägrar stundtals att ta hand om Moa eller ens känna igen henne, och denna utdragna plott blir smärtsam för Kaj genom hela säsong sex.

Efter att Katta (Sanna Ekman) kommit på Bamse (Dan Malmer) med att vara otrogen med Lena (Catherine Hansson) hämnas hon genom att gömma undan de 100 000 kr hon själv stal från Bamses bankrån i Lenas skrivbordslåda och placerar ett anonymt tips, vilket gör att internutredaren Bengt Kassler (Kalle Heino) stänger av Lena från ytterligare polisarbete. Långt efter att sanningen kommit fram, och ett av de tjafsigaste paren i seriens historia skrivits ut, har Lena svårt att komma tillbaka in i matchen.

Kampen om restaurangen Tre Kronor går vidare och det blir Agneta (Paola Oscarsson) som tar över den efter att återvändande Kent (Mikael Rundquist) kommit tillbaka med pengar på fickan. Efter ett år till sjöss måste han möta alla som dömt honom för bussolyckan som tog Bimbos liv, speciellt Klimax (Niclas Olund) som dömer honom hårdast, men inte så länge till. Klimax inser även att det är dags för honom att gå vidare och blir förälskad i Pamela (Cecilia Häll) som ju påminner en del om Bimbo. Pamela har å sin sida fullt upp med att ta hand om två gamla värstingkompisar som är på flykt från en jobbig pojkvän. Dessa två till en början otacksamma brudar bidrar till att tjafsigheten kommer tillbaka i "Tre Kronor". Den ena av dessa spelas av Noomi Rapace (då Norén) som inte riktigt bjuder på de kvaliteter som gjort henne till en av Sveriges största filmstjärnor, men alla måste börja någonstans. Pamela lyckas i alla fall få sina kompisar att skärpa till sig och de bildar tjejgänget Las Chicas som ska skydda småtjejer på stan.

Det är inte bara Kent som kommer tillbaka till familjen Gustafsson utan även pappa Pjotr (Per Grundén) dyker upp, kanske mest till sönernas förvåning eftersom de fått höra att han varit död sedan de var smågrabbar. Pjotr drar den ena rövarhistorien efter den andra, men så småningom kommer sanningen fram. Reine (Bertram Heribertsson) växlar mellan att vara förbannad till att vara överlycklig, medan Kent är mer tveksamt inställd till pappan.

Birgitta Wästberg (Christina Schollin) släpar hem sin cancersjuka Gustaf Frank (Niklas Falk) för vård i hemmet, men det dröjer inte så värst länge innan han avlider, och efter det dröjer det inte speciellt länge innan Birgitta börjar umgås lite överdrivet mycket med grannen Charlie Bärnsten (Tomas Laustiola) som tar för sig när frun Ann-Sofie (Helena Kallenbäck) är på behandlingshem för sin alkoholism. Osmidige Charlie avslöjar att han vill skiljas och att det är Birgitta han älskar, vilket leder till en dramatisk avslutning på säsong sex.

Egentligen är det kanske redan där serien börjar spåra ut, men i säsong sju gör den det ordentligt. Till att börja med är det en enorm omsättning av karaktärer där många av de "klassiska" karaktärerna försvunnit helt eller är "utomlands". Vissa kulisser har bytts ut och nya sponsorer har uppenbart tillkommit. Drycker från Zeunerts figurerar flitigt till exempel. Det blir även en sorts övergång till ett sjukhusdrama då flera nya karaktärer jobbar på sjukhuset och ett par andra börjar jobba där. Men det är tack vare två nya familjer det verkligen spårar ut.

Politikern Klas-Erik Koriander (Magnus Mark) bor med läkarfrun Jackie (Tone Helly-Hansen) och barnen Samuel och Ulrika i Mälarviken. Klas-Erik har initierat ett projekt där en kriminellt belastad familj ska acklimatiseras i samhället. Detta är familjen Karlsson-Persson med Larry (Lars-Göran Persson), fotbojade Janet (Anette Bjärlestam) och barnen Clark, Tommy och Sussi. Den här familjen är rena karikatyren med den oväntade twisten att Sussi är "det vita fåret" som får ovett för att hon vill plugga och vara hederlig i stället för att vara kriminell. Visserligen inbjuder denna märkliga familj till en hel del komedi, men det känns smått oseriöst. Än värre är UFO-fixerade Samuel Koriander (Tomas Lehtinen) som för in övernaturliga inslag (eller?) i "Tre Kronor", ett solklart resultat av att "Arkiv X" blev ett av TV4:s flaggskepp vid den här tiden.

Med Demokraternas grundare som svärfar vill Klas-Erik avancera, men en käpp i hjulet kommer när en gammal Ungdemokrat, Eivor (Amelie Uggla), börjar jobba på sjukhuset och visa sig ha en son som Klas-Erik är pappa till. Detta får inte förstöra karriären och Klas-Erik vänder sig till Larry för hjälp. Eivor är dessutom nyfrälst och medlem i Framtidskyrkan som drivs av ingen mindre än pastor Sten Frisk...

Men det är ännu ett dödsfall i serien som är det mest utstickande ur denna del av säsong sju, något som kommer som en direkt följd av en hemlighet som ännu inte avslöjats, men som kommer att göra det snart.

Ja, "Tre Kronor" vräker på med extra allt från säsong till säsong och ju mer överdrivet dramatiskt det blir, ju sämre blir serien. Det är drygt 40 avsnitt kvar nu och det kommer att bli allt mindre underhållande att ta sig an de återstående boxarna. Men vi får väl se hur det faktiskt blir nästa gång. Det dröjer ju inte så länge.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Klimax och Abby skriver låten "Pamela" ihop, som slutligen hamnar i händerna på Arvingarna. I verkligheten blev låten en hit för dansbandet och öppnade skivan "Nya spår" från 1997. Klimax och Abbys musikkarriär händer det dock ingenting mer med.

2. Victoria Bärnsten (Johanna Sällström) är under några avsnitt tillsammans med Clarence som spelas av Eric Rydman. Rydman gjorde en större roll i "Vita lögner" och dök även upp i något enstaka "Rederiet"-avsnitt. Rydman råkar även vara en av mina bästa vänner från barndomen, som klasskamrat, bandkamrat och närmaste granne. Fast då hette han Erik i förnamn. Just därför kan jag inte köpa en sekund av hans skådespeleri i serien.

3. Victorias öde i serien är extra tragiskt med tanke på att Johanna Sällström på sätt och vis speglade det i verkliga livet.


ANDERS JAKOBSON (2011-01-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Tema: Svenska tv-klassiker, Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA