Stark start tredje omgången

FILMEN

Radarparet Martin Beck och Gunvald Larsson är äntligen tillbaka i en ny film, den 17 i ordningen. Beckfilmerna med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna har spelats in i cykler om 8 filmer och så även denna gång och nummer 17 har fått titeln "Skarpt Läge". Den första omgången tyckte jag väldigt bra om medan den andra inte kändes lika spännande. Jag tror att det hade en del med de biroller som då fanns med i filmerna. "Skarpt Läge" gör dock ett mycket starkt intryck och bådar verkligen gott för de kommande sju filmerna.

Temat i "Skarpt Läge" är något så obehagligt som kvinnomisshandel. Beck och Gunvald kallas till en brottsplats där man finner en död man med en kniv i hjärtat samt blod som tyder på att ett slagsmål förekommit. Dessutom är Monika som bor i huset med sina två söner spårlöst försvunnen.

Det som är så bra med "Skarpt Läge" är att man kombinerat överraskningsmoment med total vetskap. Dels så ändras allt just när man tror att man listat ut vad som hänt och dels får vi rätt tidigt i filmen veta vem mördaren är. Martin och Gunvald har dock ingen aning… vilket kan komma att få ödesdigra konsekvenser…

Som vanligt är Haber och Persbrandt perfekta i rollerna som Beck och Larsson. Kemin mellan dem är otroligt bra och den här gången är det även en hel hög med bra birollsskådespelare med, något som sagt saknades i den andra 8-films omgången. Bland annat återser vi Marie Göransson som Martins chef och Ingvar Hirdwall som hans granne. Nya för den här omgången är Ing-Marie Carlsson ("Tre Kronor") som Bodil Lettermark och Måns Nathanaelson ("Rederiet") som Oskar Bergman, nykomlingen.

Både de nya och gamla skådisarna gör mycket bra ifrån sig och det gör att "Skarpt Läge" faktiskt är en av de bästa Beckfilmerna så här långt. Kan man få fram sju lika bra filmer till blir detta helt klart den bästa omgången.


EXTRAMATERIALET

Tyvärr har man snålat ordentligt när det gäller extramaterialet. Det som finns är en trailer och en teaser för filmen. Även om dessa är kul att se kan man inte låta bli att undra varför man inte inkluderat någon bakom kulisserna-film. Det brukar ju alltid visas sådana på TV4 i samband med att Beckfilmerna visas där….


TRE SAKER

1. Jag giller verkligen stilen på omslagen till denna den tredje omgången filmer.

2. Så vitt jag kunde se fanns det inte någon tysk skådespelare som dubbats om till svenska i "Skarpt Läge" vilket var bra. Jag har alltid haft svårt för dubbningar.

3. I en tysk version av Beck spelade Jan Decleir rollen som Martin Beck.


HANS-ÅKE LILJA (2006-10-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Trailer och Teaser för filmen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA