för helvete, tomtedjävel!

FILMEN

"Tomten är far till alla barnen" är helt klart den bästa svenska komedi som gjorts. Hela upplägget är så skruvat att det inte liknar något annat som gjorts över huvudtaget.

I mitten av allt har vi Sara. Hon bor ihop med Janne och en hel hög med barn. Inga av barnen är dock Jannes utan de har Sara fått tillsammans med tre tidigare män, Åke, Gunnar och Erik. För barnens skull bestämmer hon sig för att bjuda hem alla deras pappor, deras nya fruar och barn samt ytterligare några vänner att fira jul hemma hos henne och Janne.

Börjar ni se vart det leder? Detta är dock bara början. Lägg till en stor mängd alkohol, otrohetsrykten samt att Sara mitt under julmiddagen släpper bomben att hon och Janne ska ha ett kärleksbarn. Problemet är bara att Janne två år tidigare, utan Saras vetskap, steriliserat sig. Allt är med andra ord upplagt för katastrof.

Som om det inte var nog med denna otroligt skruvade historia som Monica Rolfner snickrat ihop så regisseras filmen av Kjell Sundvall och i rollerna ser vi i stort sätt hela Sveriges skådespelarelit.

Som Sara och Janne ser vi Katarina Ewerlöf och Peter Haber. Som exmännen Åke, Gunnar och Erik ser vi Leif Andrée, Dan Ekborg och Carl Kjellgren. Dessutom ser vi skådespelare som Alexandra Dahlström, Anders Ekborg, Jessica Zandén, Nina Gunke, Kajsa Ernst, Helena af Sandberg och Suzanne Reuter i stora roller.

Förutom allt detta har filmen också några av filmhistoriens bästa filmrepliker där den bästa framför alla andra är: "Dö för helvete, tomtedjävel!" Tänk er att Peter Haber levererar den när han misshandlar självaste tomten medan ett gäng ungar tittar på. Kan det bli bättre?

Jag har sett filmen fyra, fem gånger och den blir bara roligare och roligare ju fler gånger jag ser den. Kjell Sundvall har verkligen lyckats med sin regi, Katarina Ewerlöf blir bara mer och mer hysterisk i sin iver över att alla ska ha roligt på jul. Peter Haber blir mer och mer frustrerad och Dan Ekborg, denne fantastiske skådespelare, blir bara sliskigare och sliskigare ju mer man ser filmen.

"Tomten är far till alla barnen" kan ses när som helst på året och hur många gånger också för den delen men om jag fick bestämma skulle den vara obligatorisk runt jul!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film där vi får höra från skådespelarna, regissören Kjell Sundvall och manusförfattarinnan Monica Rolfner. Det som jag förvånades mest över var att detta faktiskt var Monicas första filmmanus. Snacka om fullträff på första försöket!

Vi får även en trailer och lite fakta om skådespelarna.


TRE SAKER

1. För er som inte vet det är det manusförfattaren Monica Rolfner som spelar den äldre damen på bussen när Peter Habers karaktär Janne försöker ta sig in till stan men saknar pengar till biljetten.

2. I höst kommer det en remake på tyska, inspelad i Tyskland med tyska skådespelare. Frågan är väl om det går att toppa originalet? Själv är jag tveksam.

3. "Tomten är far till alla barnen" nominerades till fyra Guldbaggar. Katarina Ewerlöf vann en för bästa kvinnliga huvudroll, Kjell Sundvall nominerades för bästa regi och Dan Ekborg och Jessica Zandén för bästa biroller. Trist att de inte vann mer än de gjorde, de förtjänade det verkligen.


HANS-ÅKE LILJA (2007-08-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2000
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Surround
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bakom filmen, Trailer, Produktionsuppgifter och Biografier
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA