Beck utvecklas till Steinar

FILMEN

Senaste "Beck"-filmen är här och som vanligt är det ett fall som ska lösas. Den här gången handlar det om en hockeytränare som hittats mördad. De som sist hade träning och som träffade honom sist är ett gäng killar från asylboendet i staden och naturligtvis blir det slitningar mellan de boende och de asylsökande när de anklagas. Men som vanligt ligger det mer bakom än vad man ser vid första anblicken och det är nu upp till Steinar, Oscar och Jenny att reda ut vem som gjort vad och varför.

Martin Beck då undrar säkert en del. Jodå han finns med, men ute i periferin. Det är helt klart Steinar som är huvudpersonen i den här filmen. Vi får följa honom och vi får även se hur han lever sitt privatliv med fru och barn. Beck själv har blivit sektionschef och sliter nu med att hitta rätt ersättare till hans tidigare tjänst.

Hur fungerar detta då? Nja, Kristofer Hivju är perfekt som Steinar, men det känns underligt att Beck inte är den som leder det hela. Den som är ute på fältet och letar bevis och skyldiga. Dessutom är Beck lite tråkig när vi bara ser hur han sitter och bläddrar i ansökningar, försöker tala barnbarnet till rätta och tjatar med grannen. Faktiskt så önskar jag nästan att man skrev ut honom ur serien. Och kanske är det just det man tänker göra. Beck kanske utvecklas till Steinar. Steinar blir den nye Beck och Oscar eller någon annan blir den nye Gunvald/Steinar? Det skulle vara en fullständigt logisk utveckling och personligen tror jag serien skulle klara en sådan utveckling, kanske till och med vinna på det. Men det tar nog lite tid att vänja sig vid tanken.

Eller så är det så att man avslutar den här versionen av "Beck" efter de två filmerna som finns kvar att visa, låter Beck vila i några år och tar ett omtag men helt nya skådespelare. Peter Haber kommer trots allt att ha spelat Beck i 38 filmer då och kanske det räcker…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Som sagt får vi ser mer från Steinars privatliv i den här filmen och där händer det helt klart saker.

2. Oscar och Jenny tar mer och mer plats nu och det är bra.

3. Becks dotter och barnbarn är så tråkiga. Skippa dem i framtiden. Tona även ner grannen, han börjar gå från rolig till underhållande till överdriven till fjantig. Gör inte så vi börjar avsky honom.


HANS-ÅKE LILJA (2018-04-24)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA