snyggt kopplat till originalet

FILMEN

"The Thing" är, trots att den fått samma namn ingen remake av filmen från 1982. Denna är en prequel, det vill säga den utspelar sig före filmen från 1982. Vi får här veta hur allt började och framförallt hur det kommer sig att en helikopter med två norrmän i jagar en hund med gevär när filmen från 1982 börjar.

Några norska forskare hittar en rymdfarkost i isen på Antarktis och inte långt från det hittar de även en av passagerarna, nedfrusen. Forskarna får loss den från isen och tar den med till sin forskningsstation, där de förvarar den för att undersöka och dokumentera sitt fynd. Vad de inte inser är att varelsen i isen inte är död och definitivt inte har någon tanke på att låta sig undersökas. Den har bara väntat på att någon ska komma och hitta den så den kan ta sig från Antarktis. Den har nämligen förmågan att ta över sitt offer och skapa en exakt kopia av den. Eller nästan i alla fall, den kan inte kopiera metaller så lagningar i tänderna och liknande kan den inte kopiera. Något som de överlevande försöker utnyttja för att se vem som är människa och vem som inte är det.

Effekterna i 2012 års "The Thing" är ju förståeligt bättre än de i filmen från 1982 men jag är otroligt imponerad över hur lika man fått saker och ting. Känslan i filmen är densamma som i första filmen och det gillar jag. Många prequels eller uppföljare har för lite med originalet att göra men så är det definitivt inte här. Problemet är dock att för att uppskatta allt detta måste man ha originalet färskt i minnet och det kanske det inte är så många som har såhär 30 år efter att de släpptes. Det är därför min rekommendation att man ser båda filmerna vid samma tillfälle och då den nya först i och med att den utspelar sig före den andra.

Sen är filmerna rätt lika när det gäller att utomjordingen tar över människorna och skapar en kopia av dem som sen i sin tur försöker ta över fler och så vidare. Men det gör inget, för filmerna kompletterar varandra så bra så om man ser dem direkt efter varandra är det som en enda lång film och det enda som avslöjar att det faktiskt gått 30 år mellan att filmerna spelades in är specialeffekterna. Riktigt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett kommentarspår, borttagna och utökade scener, lite om hur man spelade in scenerna med eldkastaren samt en koll på hur man kopplade ihop den här filmen med den första och efter att ha sett detta är jag än mer imponerad över hur bra man fick till det och hur mycket jobb man la ner för att faktiskt få till det så bra.


TRE SAKER

1. Jag kan inte påpeka för mycket hur bra filmerna hänger ihop. Personligen vet jag inte om jag sett några andra filmer som gör det lika snyggt. Om de inte spelades in samtidigt förstås som till exempel "Tillbaka till framtiden" två och tre.

2. Det vore kul att höra John Carpenters tankar om denna film. Han borde vara hur nöjd som helst.

3. Det pratas förvånansvärt mycket norska i filmen. Visst de är norrmän men det betyder ju inte alltid att de pratar norska om man är med i en amerikansk film... Här pratar man dock norska.


HANS-ÅKE LILJA (2012-04-13)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Universal
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted/extended scenes, The Thing evolves, Fire & ice och Feature commentary with director Matthijs van Heijningen and producer Eric Newman
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA