Bra men krånglig film om nattens fåglar

FILMEN

"Legenden om ugglornas rike" går ut på att det finns onda ugglor, som kallar sig De äkta, som vill ta över världen och att det finns goda ugglor, de från Ga'Hoole, som har som uppgift att se till att det goda vinner och att alla ugglor kan leva fritt. Historien om dessa ugglor berättar Soren och Kludds pappa för dem som godnattsagor. Soren tror på honom medan Kludd tvekar. En dag blir de två dock kidnappade av De äkta och allt förändras.

Soren hamnar bland Plockarna (ett annat ord för slavar) medan Kludd blir krigare och snart inser Soren att han måste fly, att De äkta är riktigt onda och vad de egentligen har i kikaren. Tillsammans med sin vän Gylfie och med risk för deras liv fly de för att hitta de goda ugglorna så att de kan hjälpa dem att ställa allt till rätta igen.

"Legenden om ugglornas rike" är en bra film men samtidigt rätt komplicerad med tanke på vilken målgrupp den riktar sig till. Hela legenden och de komplicerade namnen på alla inblandade gör filmen rätt bökig att hänga med i. Och även om den är riktigt snyggt gjord är just handlingen rätt viktig för att man ska uppskatta filmen

Annars är filmen som sagt riktigt bra animerad, har bra röster och även handling. Komplicerad handling, men bra. Man har även lyckats skapa bra karaktärer. Det negativa med filmen är att handlingen känns lite jäktad. Man hade lätt kunnat lägga på en tio, tjugo minuter och låtit berättelsen tagit lite längre tid.


EXTRAMATERIALET

När det gäller extramaterialet finns det gott om det här. Vi får förutom fakta om själva filmen och hur den spelades in även fakta om ugglor. Personligen tycker jag inte att det är så kul men... Vi får även höra legenden om De äkta igen, men då detta är samma som finns med i filmen känns den rätt onödig. Vi får även en musikvideo med Owl City som framför filmens titelmelodi.

Sen får vi också chansen att klä ut två ugglor och detta inslag lämnade en riktigt bitter eftersmak. Definitivt bland det fjantigaste jag sett. Tills nästa inslag kommer som är ett Memoryspel som åtminstone ligger i samma tråkighetsklass.

Det roligaste bland extramaterialet är en ny kortfilm med "Hjulben och Gråben". Visserligen har den inget med själva filmen att göra men jag gillar den.

Mycket extramaterial med andra ord, men tyvärr också rätt dåligt extramaterial.


TRE SAKER

1. Tyvärr är den svenska dubbningen rätt dålig. Rösterna känns inte alls som om de passar karaktärerna.

2. Det finns några scener i filmen där ugglorna flyger i slowmotion vilket påminner rätt mycket om scenerna i "Matrix".

3. På bio visades filmen i en 3D-version.


HANS-ÅKE LILJA (2011-03-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
BD: Explore the world of Ga'Hoole, BD: Rise of the Guardians, BD: Music video - "To the sky" by Owl City, BD: Artwork galleries, Featurette: True Guardians of the Earth, Fur of Flying - animerad film från Looney Tunes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (1/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA