Inte mer än snygg och historiskt intressant

FILMEN

Att regissören Anton Corbijn, som fortfarande borde vara mest känd för sina fotografier, gör en film om en fotograf, eller kanske snarare ett klassiskt fotoreportage, känns förstås inte alls otippat. Vem annars har öga för att dels återskapa situationerna bilderna togs i och dels hitta spänningen i ögonblicken än en duktig fotograf?

Corbijn är en visuell regissör. Det märktes allra tydligast i debuten "Control" där varje ruta var som ett uttänkt fotografi. "Life" är även den snygg på det bildmässiga planet, men inte så överdrivet spännande som film.

Robert Pattinson spelar fotografen Dennis Stock. Då och då får han göra bildreportage men oftast handlar det om att fota stillbilder under filminspelningar. Det har gjort att han ändå fått in en liten fot i filmvärlden och det är på det viset han träffar den unga talangen James Dean (Dane DeHaan). Dean har just gjort sin första huvudroll i "Öster om Eden" som snart ska ha premiär. Han spås bli nästa heta stjärna och ligger bra till för huvudrollen i storfilmen "Ung rebell".

Stock ser möjligheten att vara först på bollen och föreslår för sin agent att han ska göra en fotoessä med Dean för tidningen "Life". De första bilderna han lägger fram nobbas och hela idén steks. Stock får i uppdrag att åka till Japan men i sista stunden ändrar han sina planer och följer med Dean hem till småstaden och farmen i Indiana. Kanske kan han hitta skådespelarens själ där och fånga den till sitt reportage.

Filmen är lite småseg och långsam. DeHaans tolkning av Dean gör honom till en trött och sävlig typ, och det är kanske så han var. Jag vet faktiskt inte, men jag tycker karaktären blir intressant. Det är en ung person som är medveten om vad han kan åstadkomma och att han är under lupp oavsett om han gör något eller inte. Pattinson är också bra som den stressade fotografen med ett uselt förhållande till sin son (mötet när Stock är bakfull kommer ingen av dem att glömma - och inte tittaren heller!) som verkligen vill avancera genom sitt yrke.

Även om filmen är välspelad och med en hel del fina insatser i birollerna (framför allt Ben Kingsley som filmbolagsjätten Jack Warner) är det tyvärr inte en speciellt minnesvärd film i sin helhet. Snygg, historisk intressant, men berättelsen griper inte riktigt tag i mig. Bra för stunden men inte mer.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Resan till Indiana blev James Deans sista hemvändning. Han dog i en bilolycka i september 1955, en månad innan "Ung rebell" hade premiär.

2. Fotoessän i "Life" blev inte överdrivet uppmärksammad när det begav sig.

3. I jämförelse med de verkliga bilderna måste jag säga att de lyckas riktigt bra med att återskapa ögonblicken då de togs.


ANDERS JAKOBSON (2016-02-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA