Geniet och dräkten, sida vid sida

FILMEN

Med "Iron Man 3" inleder Marvel det de kallar "Phase two", eftersom den första fasen avslutades med "The Avengers". Händelserna i första fasens final får delvis ett efterspel i denna film. Framför allt psykiskt hos Tony Stark (Robert Downey Jr). Han kan inte sova och drabbas av panikattacker när händelserna i New York bubblar upp till ytan igen. Givetvis är detta ingenting han visar öppet, och han tillbringar större delen av sin tid i sitt labb där han jobbar med den perfekta Iron Man-dräkten.

Samtidigt skakas USA av en sanslöst lömsk terrorist som kallar sig The Mandarin (Ben Kingsley). The Mandarin genomför dåd efter dåd och är omöjlig att hitta och genom de tv-sändningar han lyckas kapa sig in i är det tydligt att han inte kommer att ge sig innan USA:s president fått det han förtjänar. Tony Stark ser sig tvungen att officiellt utmana terroristen, men det straffar sig på en gång då nästa dåd utplånar Starks hem och labb och det enda Stark kommer undan med är en halvfärdig dräkt.

I och med att Stark antas vara död kan han i hemlighet jobba på att få ordning på både sitt liv och sina grejer och samtidigt komma underfund med vad som egentligen händer och hur han kan göra något åt det. Det visar sig nämligen att händelser från Starks förflutna är avgörande för gåtans lösning.

Jag har i skrivandets stund sett filmen två gånger. Efter den första gången kände jag mig lite besviken. Jag tyckte att det var lite för mycket fokus på humorn i "Iron Man"-filmerna och för lite Iron Man. Man kan ju till exempel se på omslaget att Stark inte har masken på sig, vilket är ett ganska tydligt bevis på att Stark är Stark mer än han är Iron Man i filmen. Men efter den andra titten tycker jag betydligt mer om den.

Det är genialiskt att låta Stark få lida av vad som hände i New York. Det är så sällan filmer av det här slaget visar upp konsekvenserna. Det gör att "Iron Man 3" får en plats i ett större sammanhang och inte enbart är den andra uppföljaren. Dessutom kokas Tony Stark ned till just bara Tony Stark utan sin dräkts superkrafter. Här visar han i stället hur smart han är och hur han kan lösa sina problem av sig själv. Dräkten blir snarare en egen karaktär i filmen, vilket det finns många exempel på.

Tyvärr finns det också en ganska stark känsla av att det här är den sista egna filmen "Iron Man" kommer att medverka i. Det kan vara en bra grej å ena sidan. "The Avengers" visade att det fanns plats för alla de här olika superhjältarna tillsammans eller genom mindre inhopp i andras filmer, och det kanske kan vara ett sätt för Iron Man att leva vidare utan egna äventyr.

Å andra sidan vore det ju lite tråkigt om det inte blev ytterligare solofilmer, för samtliga tre har varit riktigt bra. "Iron Man 3" är hur som helst en bra start på andra fasen och ytterligare en bra film i hela "Avengers"-sagan.

3D-VERSION

Att se filmen i 3D ger mest behållning i alla scener där Tony Stark använder sina fantastiska gränssnitt. Antingen i sitt labb där det är rutor och fönster som han interagerar med i luften, eller i hans hjälm där all information finns inom räckhåll. Det ser riktigt snyggt ut.

I övrigt hjälper 3D:n i vanlig ordning till med att skapa djup och lite extra liv i bilderna. Man blir inte golvad, men den gör något med helheten.


EXTRAMATERIALET

Man måste ge Marvel lite kärlek för den här pågående trenden med "Marvel One-Shot"-kortfilmer som bonusmaterial, där bikaraktärer från någon av filmerna får lite extra tid i rampljuset. Den här gången åker vi tillbaka till 40-talet och får se vad Agent Carter (Hayley Atwell) gjorde efter att "Captain America: The First Avenger" slutade. Hon var ju Captain Americas kärlek, men till lika en agent på fältet. Nu har hon hamnat bakom ett skrivbord, mest som prydnad, men en kväll är det bara hon kvar när uppdragstelefonen ringer... En trevlig och underhållande kortfilm.

Det finns även en liten kort "exklusiv" titt på nästa "Thor"-film som egentligen bara är några talking heads och bilder från trailern.

Med det ur vägen kan vi fokusera på det renodlade "Iron Man"-materialet som tyvärr inte är så djupgående. En kvart borttaget och förlängt material och fem minuter bloopers bjuder inte på så mycket mervärde. Den korta bakomfilmen skrapar mest på ytan, men den separata titten på hur en av de mest dramatiska sekvenserna i filmen gjordes är i alla fall lite mer intressant.

Dessutom finns det ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Filmen följer "Batman"-formeln och presenterar vinjetten först sist i filmen. Det är en snygg vinjett med lite Tarantino-estetik och en oerhört svängig låt som klingar lite 70-talsdeckare. Mycket snyggt, och dessutom skrivs titeln som "Iron Man Three" vilket även det ser snyggt ut, men inte är en officiell titel på något vis.

2. Och självklart finns det en hemlig scen efter eftertexterna och det är den enda riktiga flirten med "The Avengers"-karaktärerna som är med i filmen.

3. Nästa gång vi får se Iron Man är om två år när "The Avengers: Age of Ultron" kommer. Sen får vi väl se om det blir någon mer egen film... Man kan alltid hoppas!


ANDERS JAKOBSON (2013-08-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (63)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD 7.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Marvel One-Shot: Agent Carter, Iron Man 3 Unmasked, Deconstructing the Scene: Attack on Air Force One, Deleted and extended scenes, Gag Reel, Exclusive behind the scenes look - Thor: The Dark World, Audio Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA