Fullt ös men ger inte alls samma kick

FILMEN

När "Machete" avslutades med "Machete will return in 'Machete Kills' and 'Machete Kills Again'!" visste man inte riktigt om man skulle ta det på allvar eller inte. Nu kan vi göra det, för "Machete Kills" är här.

Och Machete dödar på löpande band. Filmens body count är 101 även om Machete själv inte är skyldig till samtliga dödsfall. Det finns nämligen gott om blodtörstiga galningar i filmen. Machete (Danny Trejo) jobbar fortfarande med att stoppa den mexikanska kartellen, men i filmens inledning går allting åt pipan och hans partner (Jessica Alba) mördas. En rasistisk polis (William Sadler) bedömer att Machete är skyldig och hänger honom. Men Machete dör inte och avrättningen avbryts när polisen får telefonsamtal från självaste amerikanska presidenten (Charlie Sheen) som söker Machete...

Presidenten meddelar att en kartellmedlem blivit revolutionär och hotar att skicka en bomb mot Washington. Machetes uppgift blir att hitta revolutionären och döda honom, men när Machete väl står öga mot öga med galningen Mendez (Demian Bichir) visar denne sig vara betydligt galnare än vad man kan tro. Bomben är nämligen sammankopplad med Mendez hjärta och dör han avfyras bomben direkt. Galenskaperna slutar inte där för Mendez drar ut en sprint och plötsligt har Machete bara 24 timmar på sig att hitta den numera enda person som kan desarmera bomben. Inte nog med det - omedelbart sätts ett högt pris på Machetes och Mendez huvuden och vips är de förföljda av alla tänkbara figurer som vill håva in belöningen, bland annat en givetvis galen lönnmördare - El Camaleón (spelad av Walton Goggins, Cuba Gooding Jr., Lady Gaga och Antonio Banderas).

Den värsta galningen visar sig dock vara den som konstruerat bombanordningen, nämligen Luther Voz (Mel Gibson) som också är den som kan desarmera den, men vill han det?

Ur en positiv synvinkel måste man berömma Robert Rodriguez för att han inte gjort samma film en gång till. Storyn är som plockad ur en gammal B-actionfilm men som blivit en deluxefilm just för att Rodriguez kan det. Det är inte speciellt mycket "grindhouse" kvar i "Machete Kills" och jag kan tycka att det är lite tråkigt, för det hade passat extra bra denna gång. Uppföljaren är nämligen inte alls lika bra som föregångaren. Jag upplever den som lite bökig samtidigt som jag fascineras över filmens originalitet. El Camaleón är ju en fantastiskt kittlande karaktär och ännu en gång måste jag böja mitt huvud inför Rodriguez för att han får ut så mycket av sina skådespelare och gör dem coola. Charlie Sheen är bra och Mel Gibson är lysande i sin första skurkroll på femton år.

Handen på hjärtat är "Machete Kills" det man förväntade sig. 100% action, 100% överdrifter, 100% Machete, men 300% blir lite väl mycket när det kommer till kritan och jag får inte riktigt samma kick av filmen som dess föregångare.


EXTRAMATERIALET

Inget, varken på DVD- eller blu-ray-utgåvan. Känns märkligt tomt, men å andra sidan är det bara borttaget material och en making of som vi går miste om jämfört med den amerikanska utgåvan.


TRE SAKER

1. Den tidigare presenterade titeln till den tredje filmen - "Machete Kills Again" blir nu "Machete Kills Again ...In Space!" och en trailer till den inleder hela kalaset. Oerhört knäppt, men ändå helt rätt i detta B-film deluxe-sammanhang.

2. Trailern är för övrigt det enda i filmen som känns så där Grindhouse-dåligt med tydliga specialeffekter och repor i filmen.

3. Charlie Sheen krediteras som Carloz Estevez vilket är hans riktiga namn. Kul att han spelar president också med tanke på hans pappas framgångsrika karriär i just en sådan roll, även om President Josiah Bartlet nog skulle ha en hel del synpunkter på den här filmens president...


ANDERS JAKOBSON (2014-03-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA