En vederstygglig uppvisning i klichéer

FILMEN

Gränsen mellan Mexico och USA är medialt intressant, alltså är det värt att göra film om. Typ så är ursprungstanken med "Linewatch".

David W Warfield och Kevin Bray väljer att berätta en historia utifrån gränspolisens Michael Dixon (Cuba Gooding Jr) ögon där ett godhjärtat polisarbete kompliceras på grund av kriminella vänners förehavanden kring gränsen.

Redan tidigt i filmen dyker dessutom en samling patriotiska amerikaner som gör sin "medborgerliga plikt" i trakasserandet av mexikaner (något som - för alla som följt amerikansk inrikespolitik senaste åren redan vet - blivit en allt vanligare företeelse).

Ämnet är både viktigt och intressant men redan tidigt i "Linewatch" blir gränsproblematiken marginaliserad till ett svepskäl för att berätta om en konflikt mellan ett gammalt och ett nytt liv, vilket resulterar i en vederstygglig uppvisning i klichéer, en hemtenta i en gymnasial medieutbildning där uppgiften är att visa för klassen att man läst på och förstått en sorts standardmall för berättande.

"Linewatch" är en skrämmande tråkig film.


EXTRAMATERIALET

En behind the scenes-dokumentär. Jo, men visst: jag är jätteintresserad av det. Absolut. Kunde den inte varit lite längre, också?


TRE SAKER

1. Kevin Brays filmade vyer är filmens enda riktiga behållning. När han låter kameran svepa över en ensam husvagn med nio bilar parkerade på uppfarten är det direkt USA-pornografiskt att titta på "Linewatch".

2. Köttiga Dean Norris som spelar Dixons chef är en av mina b-skådis-favoriter. Hans IMDB-lista är imponerande, däremot visste jag inte att Norris - som framstår som en bozo i typ alla roller han gör - gick på Harvard.

3. Handen på hjärtat: Cuba Gooding Jr är en riktigt rutten skådis.


JOAKIM JOHANSSON (2008-10-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Crossing borders - minidokumentär
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA