Frank Lucas uppgång och fall

FILMEN

Ridley Scott har regisserat den här "based on a true story"-filmen och då betyder det att det är en lång film. På DVD:n kan man dessutom välja att se en förlängd version som är ungefär 20 minuter längre och då landar på strax under tre timmar.

Vi kastas tillbaka till övergången mellan 60- och 70-talet. Vietnamkriget är igång och det är kaos på New Yorks gator. Smågangstern Frank Lucas (Denzel Washington) har blivit av med sin mentor Bumpy Johnson (Clarence Williams III) och den kontroll av situationen Bumpy - en Robin Hood för Harlems fattiga och en gangster för allmänheten - hade etablerat har gått i spillror. Frank beslutar sig för att göra något åt saken och börjar erbjuda något på gatorna som ingen annan gangster kan matcha: oerhört rent heroin till ett oslagbart lågt pris. Frank har nämligen fått höra om heroinet som soldaterna i Vietnam skjuter i sig och åker dit för att etablera en kontakt direkt vid källan. Inga mellanled.

Snabbt etablerar sig Frank som den ledande gangstern i New York och bygger upp en maffialiknande organisation med sina släktingar. Själv håller han en låg profil och hans heroinblandning "Blue magic" gör stor succé och skyfflar in miljoner dagligen till honom.

Det är här hans vägar korsas med Richie Roberts (Russell Crowe). Richie är polis i New Jersey och mobbas av sina kollegor då han hittat en miljon i omärkta sedlar och lämnat in dem. Han har det struligt med familjen privat och håller samtidigt på att utbilda sig till åklagare. När hans före detta kollega dör efter att ha skjutit "Blue magic" blir Richie ledare för en ny narkotikarotel som ska jaga rätt på de riktigt stora och hala fiskarna.

Richie och hans team kartlägger hela narkotikaverksamheten i New Jersey och stöter också på problem med ett gäng korrupta poliser i New York (ledda av den alltid felfria Josh Brolin) och det är först när Frank Lucas gör ett allvarligt misstag som de inser vem den största och halaste fisken är.

I och med att filmen är mycket lång - vilken den faktiskt inte känns som när man tittar på den - innehåller den väldigt mycket story och är stundtals lite komplex. Det är dock en bra film med ett upplägg man på sätt och vis känner igen från andra filmer om knarkkungar och de poliser som jagar dem.

Den är så klart mycket välgjord med en skön 70-talskänsla som moderna filmmakare är mycket duktiga på att återge. Jag tycker även att Ridley Scott och hans manusförfattare lyckats fånga tidsandan och speciellt den förändring som skedde när 60-talet gick mot sitt slut. I filmens inledning får vi se och höra mentorn Bumpy delge sitt förakt mot de supermarkets och stora affärskedjor som utplånat de små "mom and pop stores" som tidigare varit en så viktig del av samhället.

Rollistan är verkligen stjärnspäckad med många bekanta ansikten i både små och stora roller. Lustigt nog är det först mot slutet som Washington och Crowe spelar mot varandra, men de är ju båda - speciellt Washington - två av de största manliga skådespelarna vi har just nu och driver filmen framåt på varsitt håll.

"American Gangster" är en klart sevärd film. Lite våldsam stundtals men långt ifrån så brutal som andra maffia- och gangsterfilmer varit tidigare. En stor film, på många vis.


EXTRAMATERIALET

Till bioversionen av filmen på första skivan finns ett kommentarspår med Ridley Scott och manusförfattaren Steven Zaillian. Resten av extramaterialet ligger på andra skivan.

Här finns en alternativ öppningsscen och en bortklippt bröllopsscen. Inte så mycket att orda om förutom att en variant av den alternativa öppningsscenen ligger absolut sist i filmen efter eftertexterna, i alla fall i den förlängda versionen.

En rejäl making of - "Fallen Empire" - i fem delar står näst på tur. Det är en nästan långfilmslång titt på filmen, med start i den sanna biten av historien. Jovisst, Frank Lucas och Richie Roberts fanns på riktigt och finns än idag. De medverkar nämligen i dokumentären. Här hjälper de till att förklara hur filmen kom till. Vidare får vi titta på kostymavdelningens rejäla arbete som hjälpte skådespelarna att verkligen kliva in i sina karaktärer.

Nästa del handlar om själva produktionen där mycket fokus läggs på Ridley Scotts sätt att arbeta. Har man sett making of-dokumentärer till hans andra filmer så känner man igen mycket av det här sen tidigare, men det är ändå intressant. Därefter lite fokus på boxningssekvensen som har stor betydelse i storyn innan vi avslutar med en titt på filmens musik och klippning. En bra heltäckande dokumentär.

I "Case files" får vi kliva in bakom kameran på ett lite annorlunda sätt. Det första vi får vara med om är när Ridley Scott och Richie Roberts sitter i telefonmöte med manusförfattaren Steven Zaillian och diskuterar förändringar. Mycket intressant. Sedan följer vi med Scott till polisen där han får information om hur man testar heroin - vilket inte alls stämmer överens med hur det vanligtvis skildras på film (en polis stoppar aldrig lillfingret i en påse med okänt vitt pulver och smakar på det!). Den ivrige Scott visar här hur angelägen han är att det ska bli "rätt" i hans film, vilket visar sig vara svårare än man kan tro. Den sista bakomtitten är från inspelningen av filmens klimax, vilket är en mer ordinär titt bakom kulisserna än de övriga.

Rätt bra extramaterial med andra ord.


TRE SAKER

1. I slutet av filmen gör vi ett 15 år långt hopp fram i tiden till 1991 och återser de två huvudpersonerna. Här kunde man dock ansträngt sig lite mer för att visa hur de åldrats på 15 år. Washington har fått lite gråa stråk i håret och Crowe blivit lite tjockare, annars ser de ut som vanligt. Lite dåligt gjort tycker jag allt.

2. I och med att filmen till större delen utspelar sig i skiftet mellan 60- och 70-talet är det riktigt bra och skön musik i filmen.

3. Frank Lucas klädde ut sig och besökte gatorna incognito för att undersöka marknaden. Denzel Washington ser rätt kul ut i rejäl afro och skepparkrans.


ANDERS JAKOBSON (2008-04-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digitial 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Utökad version, bioversion med kommentarspår, borttagna scener, Case files, Fallen empire: Making American Gangster
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA