Samma höga standard som säsong 1

FILMEN

Andra säsongen av "The Walking Dead" är på tretton avsnitt i stället för sex som den första och tar vid i stort sett direkt där den första slutar. Gruppen har just lämnat CDC för att hitta något säkert ställe att slå läger på. Detta är dock lättare sagt än gjort och ganska snart pajar husbilen ihop och man tvingas stanna mitt på motorvägen för att laga den. Medan man väntar passar man på att samla förnödenheter från alla de bilar som står övergivna eller med döda ägare i. Då händer det som inte får hända. En zombiehjord kommer knallande på motorvägen, mitt mot där de befinner sig. De får nu söka skydd under bilarna och i samband med detta, när de tror att den värsta faran är över så stoppar Sophia fram huvudet lite för tidigt vilket resulterar i att hon jagas till skogs av två walkers. Detta är det sista vi ser av Sophia på ett tag och det sätter tonen på hela säsongen. Som vanligt med "The Walking Dead" går ingen säker.

Gänget hamnar sen av en olycklig omständighet på familjen Greens farm. Här får vi nu träffa Hershel, Maggie, Otis och andra som tagit sin tillflykt på farmen. Gruppen stannar på farmen men det går inte helt smärtfritt. Hershel vill att de ska dra vidare så fort det går och han gör ingen hemlighet av sina åsikter vilket naturligtvis leder till en del konflikter mellan Ricks och Hershels anhängare.

Det är dock bra att det kommer in nya ansikten i serien som rör om lite i grytan. Både när det gäller konflikter och kärlek. Vi får även lära känna Randall som från en början egentligt försöker döda Rick, Hershel och Glen när de är inne i stan för att skaffa förnödenheter. Frågan är vad gruppen ska göra med honom. Avrätta honom så han inte kan leda sina kamrater tillbaka till dem eller vara barmhärtiga och låta honom löpa? Frågan kommer att dela gruppen och få en del oanade konsekvenser.

Under säsong 2 händer det mycket mer än bara detta. Någon blir gravid, två stora karaktärer dör och Rick och Shane råkar verkligen i luven på varandra. Detta gör säsong 2 av "The Walking Dead" till en kanonsäsong. Både för att det händer mycket under säsongen men också för att specialeffekterna som vanligt är suveräna och för att karaktärerna växer. Det blir en hel del tid för att grotta ner sig mer omgående i om vilka alla karaktärerna är och vissa kan säkert tycka att första halvan av säsongen är rätt seg och att det inte händer så mycket men det gör det. Visst, några saker drar man ut på ganska länge men personligen lider jag inte av det. Skulle ni ändå tycka att det är segt så håll ut, från avsnitt åtta släpper de på alla bromsar!

Som vanligt är dessutom skådespelarinsatserna fantasktiska. En del karaktärer håller man kära medan andra retar gallfeber på en och man önskar inget hellre än att en zombie kommer och äter upp dem. Vilket som så känner man något för alla. Dessutom är det väldigt kul att se att man lyckats skapa en så bra andra säsong, helt i samma linje som första säsongen och man lyckas dessutom få in en riktigt bra cliffhanger som alla som läst serien kommer att skrika högt av…


EXTRAMATERIALET

Boxen är packas mes extramaterial på mer än 90 minuter sammanlagt. Vi får elva dokumentärer om säsongen. Det är allt från ljudeffekter till hur man bränner ladan i slutet av säsongen. Från musiken till hur man gjorde scenen där Daryl och Rick sprättar upp en zombie för att se om han ätit Sophia. Vi får se hur väl serietidningen stämmer överens med TV-serien och hur man fixar till kläderna till alla zombies. Och mer därtill. Dessa elva dokumentärer ger en heltäckande bakgrund till serien och hur man spelade in säsongen. Väldigt intressant att se.

Dessutom får vi även åtta borttagna scener. Det är allt från kortare klipp till en tretton minuter lång inledning på säsongen som klipptes bort. Här får vi följa de överlevande direkt efter att CDC exploderat och hur de åker tillbaka till det gäng som tog hand om stadens äldre. Dessa har det dock inte gått så bra för… Alla klipp tillför dock något och det känns lite trist att de inte kunde få vara kvar men samtidigt har ju TV en fast längd för varje avsnitt på ett sätt som film inte har så det var förmodligen inte så mycket att fundera på.

Ett fullmatat extramaterial med andra ord och man kan inte bli annat än nöjd. En bra blandning mellan specialeffekter, åsikter, serien som TV-serien baseras på och bakom kulisserna-material. Klockrent!

SPECIAL EDITION-UTGÅVA

Det extra vi får här är de sex webisodes som tidigare bara funnits på nätet och som berättar historien om Bicycle Girl som Rick träffar I första avsnittet. Dessutom får vi kommentarer till alla borttagna scener vilket ger dem en helt annan dimension.

Sen kan vi ju naturligtvis inte glömma den underbara förpackningen av utgåvan. Sällan har jag sett en så frän utgåva. För att öppna den sticker man in skruvmejseln i Zombiens öga och vrider på den. Sen är det bara att tippa huvudet bakåt. Utgåvan ser perfekt ut hemma i bokhyllan.


TRE SAKER

1. När serien visades på TV i USA gjorde man ett uppehåll mitt i på tre månader. Var kanske inte det mest lyckade beslutet…

2. Återigen visar man att "The Walking Dead" är det bästa man kan se på TV just nu. Och den här gången i tretton avsnitt!

3. Michonne, Michonne, Michonne! Ni som läst serien vet vad jag menar.


HANS-ÅKE LILJA (2012-09-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2012
Bolag: SF
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Featurettes: All the guts inside: Live or let die: The meat of the music: Fire on Set: The ink is alive The sound of the effects: In the dead water: You could make a killing: She will fight The cast on season 2: Extras Wardrobe and Deleted Scenes
Genre: Skräck, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: ALL
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2012
Bolag: Anchor Bay
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Featurettes: All the guts inside: Live or let die: The meat of the music: Fire on Set: The ink is alive The sound of the effects: In the dead water: You could make a killing: She will fight The cast on season 2: Extras Wardrobe and Deleted Scenes. six webisodes and comments to the deleted scenes.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA