Verklig historia i perfekt format

FILMEN

I "The Blind Side" får vi följa Michael Oher (Quinton Aaron) som inte vet någonting om familjelivet. Uppvuxen i de dåliga kvarteren i Memphis och med en frånvarande mamma är Big Mike van att flytta runt på olika soffor och fosterhem.

En dag får han chansen att börja på en kristen skola och det är på grund av det som han av en slump träffar Leigh Anne (Sandra Bullock) och resten av familjen Tuohy. Tack vare att Leigh Anne har ett hjärta av guld blir Michaels tillvaro helt plötsligt dräglig och han får för första gången bli en del av en riktig familj och han får känna kärlek. När han dessutom får chansen att börja spela amerikansk fotboll tar han den trots att han har noll koll på vad sporten innebär.

Den här filmen går rakt in i hjärtat. Eftersom den är baserad på en verklig historia blir det i varje känslosam scen ännu mer på riktigt då man vet att det här har hänt i verkligheten. Samspelet mellan de olika personerna i filmen, och då särskilt mellan Leigh Anne och Michael samt mellan Michael och familjens son S.J. (Jae Head), är enormt och så himla fint. Filmen gör mig varm och det här är det perfekta dramat som letar fram alla känslor.

Om man ska jämföra filmen med en annan film för att få fram vilken typ av berättelse "The Blind Side" är ligger "Erin Brokovich" direkt nära till hands. Också det är en film baserad på en verklig händelse om den lilla människan som får en ny chans och tar den. Det här är en film som bara är och att skriva en superlång recension om den känns bara överflödigt.

I stället bör "The Blind Side" ses och förbered er då på en resa där den helylleamerikanska familjen fått ett nytt ansikte med kaxiga och så otroligt sköna Leigh Anne i spetsen med en dialog som många gånger får mig att le och känna riktig girl power.


EXTRAMATERIALET

Endast fyra borttagna scener är vad vi får I extramaterialet. En stor besvikelse då blu-ray-utgåvan innehåller väldigt mycket mer. Jag hade hoppats på intervjuer med de riktiga människorna bakom historien, som dock finns på blu-ray:n.


TRE SAKER

1. Sandra Bullock vann sin första Oscar för "bästa skådespelerska" efter sin insats. Filmen var även nominerad i kategorin "bästa film" men tog inte hem det priset. Bullock vann även en Golden Globe i samma kategori.

2. I slutet av filmen, i samband med eftertexterna, får vi se bilder på den riktiga Michael Oher och familjen Tuohy. Himla kul men jag hade gärna sett mer.

3. Tteln på filmen är även ett uttryck i amerikansk fotboll där det gäller att ha koll på, och täcka upp, "the blind side".


MARIA EREMO (2010-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Warner Bros.
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Extra scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA