Samma historia men i annan tappning

FILMEN

Jag vet inte hur det fungerar i Hollywood. Jag antar att alla vet vad filmbolagen jobbar med. Eller så gör de inte det. Jag kan dock inte tänka mig att det kom som en större chock för teamet bakom "Infamous", som på svenska fått den lite småfåniga titeln "Capote - En iskall mordgåta", när det ett år innan deras film skulle komma ut kom en helt annan film med exakt samma historia som dessutom genererade en Oscar till huvudrollsinnehavaren Philip Seymour Hoffman ("Capote"). Eller så gjorde det det och då kan det inte ha varit helt kul att jobba med filmen.

Även om premissen är den exakt samma (den flamboyanta författaren Truman Capote (Toby Jones) fascineras av ett mordfall i Kansas, åker dit och forskar för att få underlag till en artikel i The New Yorker, är med när mördarna fångas, utvecklar artikeln till en bok och får en högst intim relation till en av mördarna) så skiljer sig denna film på en hel del punkter.

Filmen är baserad på boken "Capote: In Which Various Friends, Enemies, Acquaintances and Detractors Recall His Turbulent Career" vilket innebär att narrativet bryts upp av intervjuer med hans vänner som berättar om honom.

En annan stor skillnad är att filmen känns aningens piggare i sin framtoning än den medvetet gråa "Capote". Detta främst i New York-scenerna där Capote froterar sig med sina Manhattan-vänner. Här märks det att regissören och manusförfattaren Douglas McGrath tidigare skrivit tillsammans med Woody Allen, då den pratiga dialogen och känslan inte alls är olik Allens stil.

Man har också fokuserat betydligt mer på Capotes flamboyanta sida vilket innebär att han under inledningen av filmen ser ut som en liten tant, vilket det också anspelas på i en hel del humoristiska kommentarer.

Hur matchar då Toby Jones Hoffmans Oscarsbelönade rollgestaltning? Väldigt bra skulle jag vilja säga. Antingen är Truman Capote en väldigt tacksam figur att göra, eller så har man verkligen lyckats på två olika håll att hitta skådespelare som blir sina roller.

I övrigt är filmen tämligen stjärnspäckad med bland annat Jeff Daniels, Isabella Rossellini, Sigourney Weaver och Sandra Bullock som Capotes författarkollega Nelle Harper Lee och Daniel Craig som mördaren Fred Perry.

Historien i sig är så bra och Capote en så pass intressant figur att det inte alls på något sätt känns konstigt eller onödigt att det finns två relativt tätt in på varandra filmer som är i det närmsta identiska. Faktum är att jag inte ens reflekterar över det en enda sekund under de nästan två timmarna filmen pågår. En mycket bra film, och jag ser ingen som helst anledning att väga den ena "Capote"-filmen mot den andra. Se båda två.


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet finns en handfull trailers och ett kommentarspår med regissören och manusförfattaren Douglas McGrath som jag sparar till en annan gång.


TRE SAKER

1. Gwyneth Paltrow gör ett kort gästspel som en sångerska i filmens öppningsscen. Hon sjunger en låt, avbryter den och faller i stilla gråt och tar sedan upp låten igen. En recensent på The Independent anser att det är det bästa Paltrow gjort på film och även om jag kanske inte håller med fullt ut så är det en bra prestation.

2. Truman Capotes röst var väldigt speciell vilket betonas i båda filmerna. I en av intervjuerna med hans vänner jämförs hans röst med hur det skulle kunna låta om brysselkål kunde prata! Toby Jones är dock van att förvränga rösten, det är nämligen han som spelar Dobby i "Harry Potter"-filmerna.

3. Under nästa år kommer man i Sverige på först bio och sedan DVD se Toby Jones i "The Mist", en film som är den bästa filmatisering av ett Stephen King-verk som gjorts.


ANDERS JAKOBSON (2007-12-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailer, sneakpreviews, kommentarspår med regissören och manusförfattaren Douglas McGrath
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA