Alldeles för generiskt för att lyfta

FILMEN

Upplägget i "The Cold Light of Day" är generiskt, urlakat och uttjatat. En mans familj kidnappas och mannen förvandlas plötsligt från vanlig dödlig till värsta actionmaskinen som hanterar skjutvapen som om han aldrig gjort något annat. Ni känner igen det från många andra actionfilmer. Vi kan det här upplägget vid det här laget och filmen har inget unikt som får den att lyfta. Trots ganska påkostad action känns filmen ämnad för reabacken eller tablån till någon av de mindre svenska kabelkanalerna.

Mannen är Will (Henry Cavill), en ung affärsman. Han reser till Spanien för att återförenas med sin familj. Pappa Martin (Bruce Willis) möter honom vid flygplatsen och i familjens segelbåt väntar mamma Laurie (Caroline Goodall), lillebrorsan Josh (Rafi Gavron) och hans nya flickvän Dara (Emma Hamilton). Varken Will eller Josh har någon speciellt bra relation till pappan och vi får över en middag veta att familjen flyttat runt överallt under pojkarnas uppväxt (så lämpligt att det fanns en ny flickvän i bilden så att denna information kunde berättas...).

Situationen blir inte bättre när Will får veta att hans företag gått i konkurs och blir ännu sämre när han tillfälligt tappar fokus och pappan slänger Wills mobiltelefon i havet. Sur lämnar Will båten tillfälligt för att ta sig in till stan och närmaste telefonautomat. När han återvänder är båten försvunnen och när han slutligen hittar den är familjen spårlöst borta och hela inredningen är sönderriven. När han senare försöker lista ut vad som hänt dyker pappan upp och bankar ned folk. Det visar sig att pappa Martin i själva verket tillhör en hemlig CIA-grupp och det är därför familjen flyttat runt. Nu har han fått tag på något olämpligt och onda figurer är efter honom. De lyckas knäppa honom och nu är det plötsligt upp till Will att rädda sin familj. Pappans kollega (Sigourney Weaver) kan vara till en hjälp, men har hon verkligen rent mjöl i påsen?

Det enda riktigt unika med filmen är att den utspelar sig i Spanien och framför allt i Madrid, vilket ändå ger lite nya miljöer än vad som är vanligt. Resten är som sagt action man sett tidigare. Det är inte dåligt, men det är för uttjatat och jag känner aldrig riktigt att storyn griper tag i mig. Den stora behållningen blir att studera Henry Cavill i och med att jag är väldigt spänd på hans kommande roll som självaste Stålmannen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av Mabrouk El Mechri vars förra film var "I huvudet på Van Damme".

2. Manuset skrevs av Scott Wiper och John Petro vars tidigare meritlistor inte är så omfattande.

3. Det är faktiskt ganska förvånande att giganter som Bruce Willis och Sigourney Weaver är med i filmen. Jag hade inte studerat omslaget tillräckligt nog för att notera detta och blev smått förbluffad när de dök upp i tv-rutan.


ANDERS JAKOBSON (2012-10-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA