Respekt!

FILMEN

Jag är inget fan av Jean-Claude Van Damme, det är lika bra att erkänna det direkt. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i hans filmer… tidigare. "I huvudet på Van Damme" är dock en riktigt lyckad film. I denna satir (för det får man allt kalla den) ser vi Van Damme som sig själv. Karriären dalar och alla bra roller går till Steven Segal som nu när han klippt av sig den karakteristiska hästsvansen ligger i topp. Van Damme får nöja sig med att spela in B-filmer i U-länder för en billig penning, han har skilt sig från sin fru och dessutom förlorat vårdnaden av sin dotter. Allt går med andra ord käpprätt åt helvete för honom.

För att komma bort ifrån allt reser han hem till Bryssel. Här är han fortfarande en kändis av stora mått som dessutom respekteras av de flesta han möter. Han ses som hemstadens son som lyckats i Hollywood. En dag går han dock in på det lokala postkontoret för att hämta ut lite pengar och hamnar då mitt i ett pågående väpnat rån. Van Damme blir tillsammans med en massa andra människor tagen som gisslan men när en polis ser honom genom fönstret drar han (förhastat) slutsatsen att det är Van Damme själv som rånar posten. De riktiga rånarna är inte sena att utnyttja detta och låter Van Damme ha all kontakt med polisen över telefonen. Alla tror nu att det är Van Damme som flippat ur totalt och frågan är nu hur han ska ta sig ur detta. Han är ju trots allt inte den superhjälte privat som han ofta porträtterat på film…

Van Damme är perfekt som sig själv i rollen som den lite för gamle actionhjälten. Han säger själv i filmens inledning, efter en actionscen som är som tagen direkt ur en av hans filmer, att han nu är för gammal för att hoppa runt och sparka omkull folk. Och han ser verkligen sliten ut. Men, mannen kan agera! I tidigare filmer har han ju mest sparkat och skjutit folk men här får han faktiskt chansen att agera, vilket han gör riktigt bra. Dessutom talar man franska i större delen av filmen vilket borde, men inte alltid är när det gäller film, vara naturligt eftersom det mesta av filmen utspelar sig i Bryssel. Men här gör man det och det inverkar naturligtvis på filmens äkthetskänsla.

Nu är visserligen inte "I huvudet på Van Damme" varken en sann dokumentär eller ett mästerverk vi kommer att minnas i all evighet men den ger Van Damme upprättelse och respekt. Han kan faktiskt agera och det är bara att hoppas att han väljer filmer där han får visa det från och med nu.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial vilket är synd. Det hade varit kul att höra Van Dammes egna tankar om filmen.


TRE SAKER

1. Tyvärr har man valt ett omslag till filmen som inte har ett dugg med själva filmen att göra. Bilden på framsidan finns inte med i filmen och ger dessutom intrycket av att filmen är ytterligare en av Van Dammes sparkarfilmer.

2. Enligt regissören Mabrouk El Mechri ska tydligen runt 30% av filmens handling vara improviserad.

3. Det är svårt att säga hur mycket av det vi ser i filmen som stämmer överens med Van Dammes riktiga liv men när man ser det känns det väldigt äkta.


HANS-ÅKE LILJA (2009-08-13)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (5/2):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA