Tefat över England

FILMEN

Jag är uttalat förtjust i alien invasion-filmer, men dessvärre är det inte alla som är så där bra som man vill att de ska vara. Brittiska "UFO" är en film som känns som den har större ambitioner än vad den klarar av, och detta utan att ge oss de där riktigt storslagna scenerna. Det är en snyggt gjord film, men känns ändå lite lågbudget. Ett exempel är ljudeffekterna där knytnävsslag låter överdrivet "pangiga". Bara en liten detalj som gör att det känns lite B-film över det hela.

Det är en otroligt lång och segdragen set up i filmen där rätt så många trista scener staplas på varandra för att etablera karaktärerna, som är ett gäng unga vuxna - fyra vänner och ett ragg. Dagen efter en partynatt finns det ingen elektricitet i hela staden och vissa börjar bete sig konstigt. Så småningom uppenbarar sig flygande tefat, men de verkar bara bevaka jorden än så länge. Gänget börjar snabbt bunkra upp med livsmedel och annat nödvändigt, men samhället har redan kollapsat under det annalkande hotet. Snart ställs man mot man, men den stora invasionen står för dörren - eller har den redan inletts?

Det snålas på utomjordingar i filmen och det handlar snarare mer om vad som händer med människorna i en sådan här situation. Hur panik och desperation skapar kaos och död.

Filmen spretar rätt duktigt och stundtals faller den rätt ned i klichébrunnen och skvalpar runt bland både repliker och scener man sett många gånger tidigare. Någonstans halvvägs blir det ett utdraget och superkoreograferat slagsmål som delvis visas i slowmotion. Där och då känns det enbart som att regissören velat ha med ett häftigt slagsmål, men lite senare i filmen visar det sig att det var en liten poäng med denna märkliga sekvens. Vid den tidpunkten har Jean-Claude Van Damme kommit in i filmen som militär (givetvis) som vet lite mer än alla andra. Men JCVD har haft en enkel dag på jobbet för hans sorti kommer efter inte speciellt många minuter.

"UFO" är ingen kalkon, men den vill lite mer än den klarar av att leverera. Det finns vissa spännande sekvenser, men i det stora hela lämnar den mig som alien invasion-fantast ganska otillfredsställd.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Titeln ska egentligen ha punkter mellan bokstäverna. Men i England heter filmen "Alien Uprising" vilket känns som en roligare titel.

2. Superfail i baksidetexten: "En intensiv och spännande sci-fi thriller [sic] där Sean Brosnan och Bianca Bree bekämpar utomjordingar rygg mot rygg med Biancas far - Jean-Claude Van Damme". Förutom syftningsfelet "Biancas far" är JCVD far till en annan karaktär i filmen...

3. Och ja - Sean Brosnan är son till Pierce Brosnan.


ANDERS JAKOBSON (2013-08-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA