Att älska efter nöd och lust

FILMEN

Jag ska inte kalla det en twist, men "Celeste and Jesse Forever" luras ordentligt i inledningen av filmen. Under förtexterna ser vi ett collage där Celeste (Rashida Jones) och Jesse (Andy Samberg) är kära och gifter sig och när filmen väl börjar är de lika kära... men tydligen inte gifta. De ligger i skilsmässa men umgås ändå jämt och ständigt, bor i samma hus och är kort och gott ett par utan att vara det. Deras kompisar blir vansinniga och menar att de för sjutton får bestämma sig för vad som gäller. Antingen är de ihop eller så är de inte det.

Celeste och Jesse anser sig vara bästa kompisar och ser inget konstigt i att de umgås hela tiden, men så småningom kommer verkligheten krypande och de inser att det kanske är dags att gå vidare. Att träffa andra människor och släppa greppet om varandra. Det är dock nu det blir krångligt, för Jesse hittar snabbt en annan och på ett sätt som förändrar relationen mellan han och Celeste för evigt, och hon hamnar i ett ekorrhjul av dåliga dejtar som bara får henne att må allt sämre och sämre.

Någonstans här blir det tydligt att det är Celeste som är filmens huvudperson, och Rashida Jones gör rollen bra. Jag har alltid gillat hennes naturliga skådespel och i den här filmen får hon ta lite större plats än vanligt och visa upp mer av vad hon kan. Det är kanske inget enormt register hon bjuder på, men karaktären Celeste genomgår en riktig resa under filmens gång.

När jag började titta på filmen hade jag dramaglasögonen på mig och var inte riktigt beredd på att filmen skulle innehålla så pass många skämt som den gör. Den är stundtals riktigt rolig på ett skönt sätt, där det roliga känns verklighetsbaserat. Det känns som att filmen är skriven utifrån egna erfarenheter.

Omslaget utlovar en romantisk komedi som sticker ut från mallen och det är jag beredd att hålla med om. Det här är helt klart en annorlunda variant på temat, som kretsar kring den komplicerade idén om att försöka vara vänner efter en relation tagit slut. Det är lätt att relatera till, och "Celeste and Jesse Forever" ger en bra bild av hur det faktiskt kan vara. En mycket bra film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Manuset är skrivet av Rashida Jones och Will McCormack som spelar knarklangaren Skillz i filmen.

2. Taglinen "A loved story" är en finurlig ordvits, som dessvärre är omöjlig att översätta.

3. Andy Samberg har ju blivit allmänt utsedd till att bli en sorts arvtagare till Adam Sandler, så det är trevligt att se honom i ett seriösare sammanhang, precis som Sandler när han väljer roller utanför sin egen box.


ANDERS JAKOBSON (2013-06-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA