Större, värre och inte alls bättre

FILMEN

I den första filmen beslöt sig tre bästa kompisar - Nick (Jason Bateman), Kurt (Jason Sudeikis) och Dale (Charlie Day) - för att ha ihjäl sina hemska chefer, något som gick så där. Den här gången har de inga chefer länge - de har nämligen startat ett bolag och är chefer själva. Det hela grundas i en uppfinning som de ska börja tillverka. De har kommit på "Shower Buddy", ett duschmunstycke med inbyggd schampo- och balsamfördelning. Efter en demonstration i ett morgon-tv-program får de kontakt med postorderkungen Bert Hanson (Christoph Waltz) och hans son Rex (Chris Pine) som lägger en jätteorder. Bert ser till att gänget får ett banklån så de kan dra igång tillverkningen och allt ser ju verkligen lysande ut.

Nick Kurt Dale, INC. börjar anställa folk mer eller mindre förutsättningslöst och jobbar på för att få ihop de 100 000 enheter Bert vill ha. När beställningen ligger packad och klar drar Bert tillbaka den. Han har lurat dem för att de ska gå i konkurs så att han kan köpa lagret och patentet billigt och tillverka en egen kopia i Kina.

Frustrerade börjar gänget att fundera på hur de kan rädda sitt företag och tankarna går förstås till något kriminellt. Efter att ha träffat den stenhårda Motherfucker Jones (Jamie Foxx) på nytt kommer de på ett kidnappningsupplägg som de kan genomföra utan att åka fast. Sonen Rex ska kidnappas för att pressa Bert på summan de behöver för att betala tillbaka banklånet, och planen går ganska bra tills Rex kommer på dem - och vill vara med och kidnappa sig själv.

Som uppföljare är "Horrible Bosses 2" både bra och dålig. Det är till att börja med inte samma film en gång till, vilket förstås är positivt. Upplägget är till viss del likartat, men skiljer sig tillräckligt mycket för att man inte ska känna att man redan har sett filmen. Problemet ligger möjligen i att filmen är medveten om sig själv, om man kan uttrycka sig på det viset. Det är liten brist i uppföljare till lyckade filmer - allt som var bra i den första filmen ska skruvas till ett par varv till och bli större, värre och inte alls bättre. Det är gapigare och snuskigare och med det tröttsamt till en viss del. Jag tycker fortfarande att filmen är kul, men den lider av en sjuka som ofta drabbar uppföljare inom komedigenren.

Det är ingen flopp i min bok, men det är tyvärr inte heller någon film som kommer att stanna kvar i mitt minne speciellt länge.


EXTRAMATERIALET

En dryg kvart med skratt från inspelningen och några kommentarer om att göra en uppföljare till "Horrible Bosses" utgör merparten av filmens bakommaterial. Resten är ett litet klipp om en stuntscen med en biljakt.

I övrigt består extramaterialet av lika delar trams och improvisationer/bloopers. Tramset är fejkade intervjuer och reklamsnuttar som jag inte riktigt ser poängen med. Varför lägga ned tid och energi på sådant?


TRE SAKER

1. Biljakten jag nämnde ovan har en minst sagt rafflande final, där något biljaktsklassiskt förvandlas till något ytterst realistiskt.

2. De två hemska chefer som överlevde första filmen är med även i denna. Kevin Spaceys karaktär är med lite grand medan Jennifer Anistons supersnuskiga figur är med desto mer.

3. Just nu är det inte känt om det blir en tredje film, men det skulle inte förvåna mig. Inte för att det är någon cliffhanger eller liknande i slutet av denna film, men det var det ju inte i den första filmen heller.


ANDERS JAKOBSON (2015-05-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Endless laughter guaranteed, Let the sexual healing begin, Who invented the Shower Buddy?, Nick Kurt Dale INC.: Employee testimonials, It's the Shower Buddy - Infomercial, High speed crash course, Off the cuff: One-liners you didn't see
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA