Rekord i cameos men en svagare film

FILMEN

Comebackfilmen "Mupparna" var en charmig och rolig historia, men det känns inte som uppföljaren riktigt fått samma förtroende. Filmen har till exempel inte fått någon svensk titel och den släpps enbart på DVD. Två små detaljer som i alla fall påverkar mig.

Filmen inleds direkt efter slutscenen i förra filmen där vi ser ryggarna på karaktärerna Jason Segel och Amy Adams spelade. Mupparna själva börjar meta-aktigt fundera över vad de ska göra härnäst och enas om att en uppföljare är nästa steg och brister ut i en sång om uppföljare där det bland annat nämns att de aldrig är bättre än sina föregångare, och det är dessvärre "Muppets Most Wanted" ett tydligt exempel på. Det är en svagare film, men mer om det senare.

När filmen sedan sätter igång ser vi hur världens ondaste och farligaste groda Constantine rymmer ur ett Gulag-fängelse i Ryssland. Han är en identisk kopia av Grodan Kermit med undantag för ett tydligt födelsemärke ovanför munnen. Samtidigt blir Mupparna uppsökt av managern Dominic Badguy (Ricky Gervais) som vill ta dem på en världsturné. Kermit går till slut med på det och gänget åker till Europa. Vi tittare blir snabbt varse om att Dominic är i maskopi med Constantine och hela poängen med turnén är att ersätta Kermit med Constantine och utföra inbrott i olika museum för att samla ihop hjälpmedel till den optimala kuppen: Att stjäla kronjuvelerna i London.

Grodbytet sker och Kermit blir infångad och inslängd i Gulag-fängelset där han tvingas styra upp en liten show under hård bevakning av vakten Nadya (Tina Fey). Samtidigt börjar de övriga Mupparna känna att något är konstigt med "Kermit" men det dröjer länge innan de inser vad som faktiskt hänt.

I grund och botten är det samma typ av film. Det tänjs på formatet och det skämtas brett om det mesta över bältet. Men det är samtidigt en svagare story. Förra filmen hade mer hjärta och denna film verkar ha satsat allra mest energi på att få med så många kända ansikten som möjligt i cameos. Det är helt sjukt vad känt folk som medverkar i filmen även om det bara rör sig om sekundlånga klipp. Vansinnigt!

Jag skrattar en hel del men sitter samtidigt och skruvar lite på mig för att det inte är lika bra som i föregångaren, och jag har faktiskt lite svårt att se att det ska bli ytterligare filmer.


EXTRAMATERIALET

När vi kommer till extramaterialet får jag ännu mer vatten på min kvarn om att det egentligen inte satsats någonting extra på filmen. Här finns nämligen inget Mupparna-relaterat material utan en ganska dålig Musse Pigg-kortfilm.

Filmen går ut på att Kalle Anka och Musse Pigg blir nekade betjäning i Långbens sunkiga gatukök. En av dem saknar skor och den andra saknar tröja, vilket är ett måste för att få mat. Efter att ha fajtats en stund drar ankan och musen lott och det blir den förre som får bära alla kläder. Medan han beställer mat har Musse Pigg fullt upp med att undvika att visa sig naken för Kajsa Anka och Mimmi Pigg som ansluter.

Stilen på filmen är inte klassisk på något vis och känns mest som sådan där överdriven animerad film som vevas på barnkanalerna på tv. Jag gillar det inte riktigt. Kortfilmen är en episod från en pågående "Musse Pigg"-serie (där även kortfilmen som fanns med på "Flygplan"-utgåvan ingår).

Lustigt nog finns det en "bättre" utgåva i USA, en blu-ray med en förlängd version av filmen och lite relaterad extramaterial. Lite trist att den inte kom hit.


TRE SAKER

1. Låtarna i filmen är åter igen signerade Bret McKenzie och i och med att hans gamla vapendragare Jemaine Clement gör en roll i filmen blir "Flight of the Conchords"-kopplingen komplett, inte minst eftersom regissören James Bobin i allra högsta grad medverkade i serien.

2. Under hela produktionen hette filmen "Muppets... Again!" och titeln nämns även i slutet av uppföljaresången i inledningen.

3. Tekniskt sett är detta den sjunde uppföljaren till den första filmen "Mupparna" (1979). Även detta nämns i ovannämnda sång.


ANDERS JAKOBSON (2014-09-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Mickey Mouse in "No Service"
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA