Sorti med välriktad kritik

FILMEN

Precis som med "The Office" avslutar succéduon Ricky Gervais och Stephen Merchant sin andra tv-serie "Extras" med en Christmas special, som i det här fallet betyder att detta långfilmslånga avsnitt visades runt jul, inte att det handlar om jul.

Andy Millman (Gervais) är fortfarande inte nöjd med hur hans skådespelarkarriär har utvecklats. Han har fått en stor tittarsuccé med billiga komediserien "Where the whistle blows" där han spelar en tokig chef i krullig peruk och stora glasögon med "Are you having a laugh?" som catchphrase. Detta lönar sig ekonomiskt, men inte kreativt då Andy vill göra något med kvalitet, något som betyder något.

Hans agent Darren Lamb (Merchant) är fortfarande oduglig men lyckas ändå få fram en provspelning till en uppföljare av en stor filmsuccé med Clive Owen. Till råga på allt är det Andys ärkenemesis Greg (Shaun Pye) som spelat mot Owen i succén och han drar sig inte en sekund från att framhäva sin framgång med illa dold skadeglädje. Pye är som vanligt helt briljant i denna minst sagt svinaktiga roll.

Provspelningen går åt helvete för Andy men däremot lyckas hans bästa vän Maggie Jacobs (Ashley Jensen) få en statistroll mot självaste Clive Owen, som dock förnedrar henne så rejält att hon lägger ned allt vad skådespelandet heter. Inte heller Maggie är speciellt nöjd med hur sitt liv utvecklats och det blir inte bättre av att Andy blir allt mer missnöjd.

Andy sparkar Darren och skaffar en ny agent, han bestämmer sig för att lägga ned "Where the whistle blows" vilket direkt placerar honom i ett ingenmansland där alla tidigare fördelar nu inte längre finns där. Han blir allt mer desperat efter jobb och tar till slut den mest förnedrande roll han kan ta - som deltagare i "Celebrity Big Brother". Lustigt nog är detta vad som krävs för att få Andy på rätt väg igen.

Som med de tidigare två säsongerna är det bara rätt skönt att glida in i "Extras"-världen. Man blir helt klart underhållen även om serien innehåller lika mycket tragik som komik, om inte mer. Jag är helt övertygad om att Gervais/Merchant gjorde helt rätt i att knyta ihop säcken när de gjorde det. Konceptet kunde inte tas längre.

Men de gör det med en viktig analys av vad som är kändisskap den här sidan "Expedition: Robinson". Kompositionen av kändisarna i "Big Brother"-huset är otroligt väl gjord och de kan genom Andy Millman verkligen fyra av en välriktad kritik mot hela den nya kändisvärlden.

Med andra ord en perfekt avrundning av den här historien.


EXTRAMATERIALET

Till skillnad från säsongsboxarna innehåller den här specialen inget extramaterial över huvud taget.


TRE SAKER

1. Trots att "Extras" är en brittisk tv-serie så finns denna säsongsavslutning än så länge enbart utgiven på DVD i USA.

2. Ett par kändisar spelar som vanligt skruvade versioner av sig själva, mest framträdande Clive Owen som verkligen gör sin bit perfekt.

3. Extrema Ricky Gervais-fans - som undertecknad - kan glädja sig åt ett litet gästspel av Karl Pilkington i en mycket liten roll.


ANDERS JAKOBSON (2008-04-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: HBO
Ljud: Digital dolby 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA