Karismatisk och välartikulerad terrorist

FILMEN

Tydligen började Wachowskibröderna skriva manuset till serieromansfilmatiseringen "V för Vendetta" redan innan de gjorde "The Matrix", och det är nu ganska uppenbart att de lånade en hel del till "The Matrix". I stora drag: världen är ett korrupt samhälle och en stark figur leder frihetskampen.

Figuren V är en sorts politisk terrorist korsad med en superhjälte i bästa Batman-stil. Stark, stryktålig, intelligent. I det England som skildras i filmen har landet blivit en totalitär stat där folket förslavats helt av politikerna, där media kontrolleras och förvanskas så att politikerna hålls om ryggen, där både kultur och avvikande beteenden förbjudits.

V döljer sig bakom en Guy Fawkes-mask, en känd konspiratör från 1600-talet som skulle spränga parlamentet den 5/11, samma dag som V först gör entré. Han stöter ihop med Evey (Natalie Portman) som snabbt blir en sorts medbrottsling eller lärling till den karismatiske och välartikulerade terroristen.

Det är tur att det finns undertexter att slå på för annars hade varit nästan omöjligt att förstå den maskerade mannen. Läs här hans svar på den enkla frågan "Vem är du?":

"But on this most auspicious of nights, permit me then, in lieu of the more commonplace sobriquet, to suggest the character of this dramatis persona. Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin van-guarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition. The only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it's my very good honor to meet you and you may call me V."

Pust! Det här är ett exempel av det effektiva användandet av bokstaven V i filmen. Språket känns också igen från karaktären The Architect i "The Matrix" - jag sa ju att de lånade friskt!

"V för Vendetta" är riktigt bra. Smart och laddad och en mycket tjusigt gjord film. Och rollistan består enbart av karaktärsskådespelare. Speciellt kul är det att se John Hurt som den onde, uppblåste kanslern Sutler på jätteskärmar, en sorts referens till "1984" där John Hurt var på andra sidan skärmen.

Och Hugo Weaving som spelar V gör en otroligt bra jobb. I och med att hans ansikte är dold bakom en brett leende mask filmen igenom får han bara förlita sig till kroppspråket och - för all del - sina repliker, och Weaving skapar magi av detta. Mycket, mycket bra!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet till "V för Vendetta" har helt befogat samlats på en egen skiva och det är ett mycket tillfredsställande utbud som hamnat där. I en rad lagom långa dokumentärer får vi följa med bakom kulisserna i en genomgång av det mesta i filmen, lära oss mer om Guy Fawkes (i och med att figuren mest är känd i England) och veta mer om den tecknade serien som ligger till grund för filmen.

Förutom att dokumentären om Guy Fawkes och Krutkonspirationen känns lite överkurs där Engelska historiker mest sitter och maler på, är det ett klart bra extramaterial. Övergripande och rejält, men inte så att det blir för mycket.


TRE SAKER

1. Det är i princip samma produktionsteam bakom filmen som gjorde "The Matrix" så att hela känslan doftar lite "Matrix" är inte så konstigt. Det är heller inte något dåligt i det.

2. Det är lite lustigt att musik från det halvt obskyra bandet Cat Power används i filmen, speciellt i en ganska betydande scen.

3. Igen måste jag belysa hur suverän Hugo Weaving är som V, och då var han inte den som ursprungligen skulle göra rollen. Fantastiskt!


ANDERS JAKOBSON (2006-07-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 2.40:1 Anamorfisk Widescreen
Extramaterial:
Freedom! Forever!: Inspelningen av V för Vendetta, En framtida värld tar form, "Remember Remember": Guy Fawkes och Krutkonspirationen, England Prevails: V för Vendetta och den nya tidens serier, Montage: Cat Power, Om soundtracket, Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA