En inledning som slår det mesta

FILMEN

"28 veckor senare" är inte en direkt uppföljare till "28 dagar senare" i den bemärkelsen att vi får se vad som hände karaktärerna i den första filmen. När "28 veckor senare" börjar är vi istället i ett igenbommat hus där några överlevande tagit skydd. Rätt snart blir de dock upptäckta och endast Don (suveränt spelad av Robert Carlyle) överlever attacken. Tyvärr blir han tvungen att lämna kvar sin fru och fly för sitt egen liv för att överleva och det är något han har extremt dåligt samvete för.

Efter denna intensiva inledning får vi lite snabbt veta att de smittade tar över London och sen hela England. De svälter till slut ihjäl och sakta men säkert börjar man säkra upp områden i London där det är säkert att befinna sig och så efter 28 veckor kommer äntligen Dons två barn hem igen. Han och frun hade skickat dem utomlands innan epidemin bröt ut och de är alltså helt oskadda.

Trots att det endast är en liten del av London som är säker bestämmer sig Tammy och Andy (Dons barn) för att smita ut och ta sig hem till sitt gamla hus. Där planerar de att hämta lite saker de behöver och sen återvända innan något märker att de varit ute. Naturligtvis märker militären att de smiter ut i stort sett direkt.

På plats i sitt gamla hus hittar de mot alla odds sin mor som suttit där och tryckt alla dessa 28 långa veckor. Hon har dock blivit biten av de smittade och bär nu på viruset. Det fantastiska är att hon trots detta inte visar några tecken på aggression. Forskarna ser nu sin chans att hitta ett botemedel eller ett vaccin.

Don blir naturligtvis helt till sig när han får höra att frun är tillbaka. Han smyger sig in till henne på sjukhuset och ber om förlåtelse för att han, som han tycker, svek henne vid attacken. Hon förlåter honom och de kysser varandra. Mer behövs dock inte förrän Don är smittad och totalt galen. Han i sin tur smiter sedan ut och vips så har smittan fått grepp om staden igen. Militären försöker med alla medel, en del väldigt omoraliska, att utrota den men får aldrig riktigt greppet om situationen…

"28 veckor senare" är otroligt intensiv och samtidigt mycket spännande. Skådespelarprestationerna är bra och framför allt Robert Carlyle lyser verkligen. Paniken och frustrationen man känner när smittan bara sprids och sprids utan att något verkar kunna stoppa den kryper verkligen under skinnet och man sitter som på nålar under hela filmen.

"28 veckor senare" påminner, precis som första filmen, också mycket om den klassiska zombiefilmen men har samtidigt en hel del olikheter, framför allt när det gäller de smittade. De är smartare än zombies och dessutom också smidigare och snabbare.

Det enda negativa jag har att säga om filmen är att det inte känns helt trovärdigt att Don försöker hitta sina familjemedlemmar efter att han smittats, han känns helt enkelt för smart.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en hel del små dokumentärer som med olika tyngdpunkter beskriver hur filmen gjordes. Det är allt från sminkning till hur de smittade rör sig som beskrivs. Mycket intressant.

Vi får också borttagna scener, en trailer för filmen och kommentarspår.


TRE SAKER

1. Filmens första 10 minuter är något av det mest intensiva jag sett. Underbart!

2. Robert Carlyle som vi tidigare kunnat se i filmen "Allt eller inget" gör här en lysande insats, både som jagad och som den som jagar.

3. I rollen som en av militärerna ser vi Harold Perrineau som de flesta säkert känner igen som Michael i "Lost".


HANS-ÅKE LILJA (2008-01-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: SF
Tema: Zombies
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentatorspår med Juan Carlos Fresnadillo och Enrique López-Lavigne, Borttagna scener, Biotrailer, Feauturettes, Making Of med mera
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA