Nygammal skåpmat med Kevin Smith

FILMEN

När filmmakaren Kevin Smith ställer sig på scenen för att "svara på frågor" kan man inte förvänta sig några konkreta "ja/nej"-svar, däremot långa utsvävningar, utdragna sidospår och slutligen ett svar. Smith är en mästare på att låta en sak leda in i en annan och vidare in i en tredje och ständigt hitta det komiska i sina utsvävningar. En klassisk berättare som absolut inte kan hålla käften.

Detta har dock sina för- och nackdelar. När Kevin Smith kommer till den andra frågan, efter att först inlett med lite allmänt snack innan han tagit emot den första frågan, så har det gått en timme av föreställningen. Japp, drygt 60 minuter till en (1) fråga! Det tråkiga i sammanhanget är att detta svar enbart är en lång och utdragen historia som jag redan hört tidigare...

Smith har släppt två sådana här DVD:er tidigare, under namnet "An Evening With Kevin Smith", och han har varit noga med att inte upprepa material från en DVD till en annan. Men: sedan den förra DVD:n har Smith startat den veckomässiga podcasten SModcast tillsammans med sin producent Scott Mosier och vissa gäster, och om man som jag är Smithoman så lyssnar man på dessa podcasts och tyvärr är det en del material som upprepas till denna DVD, bland annat första svarets utsvävning om Smiths hundar och deras sexliv...

Denna sega början färgar av sig på hela DVD:n för min del och det blir mest att jag kollar igenom den av ren plikt och önskar att Smith kunde vara lite mer konkret och kortfattad.

Framträdandet på DVD:n gjordes i samband med Smiths 37:e födelsedag (37 är ett viktigt tal, efter en klassisk scen i debutfilmen "Clerks") och spelades in i hans gamla hemstad Red Bank, New Jersey. Verkligen hemmaplan alltså, vilket egentligen inte färgar av sig så speciellt mycket på materialet förutom några enstaka syftningar på detaljer ur hemstaten. New Jersey är, för de som inte känner till det, en ganska utskrattad stat i USA, men Smith har - precis som Zach Braff och Bruce Springsteen - gjort sitt för att sätta den på kartan.

Precis som med de två tidigare DVD:erna i den här serien så ger de inte någon direkt långvarig behållning utan det är underhållning för stunden. Lite småkul att lyssna på, men man får större behållning av Smiths filmer och inte minst SModcast.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns 19 extraklipp som till viss del är separata frågor med betydligt mer konkreta svar och till viss del är bortredigerade utdrag ur de långa svaren från huvudfilmen. De här kortare klippen är betydligt mer i min smak, men är trots det över en timme långt.

Tillsammans med huvudfilmen blir det ca fem timmar babbel av Kevin Smith. Att han orkar!


TRE SAKER

1. Kevin Smith är 100% frispråkig och delar med sig av personliga saker som man knappt berättar för sin bästa vän, och absolut inte för sin mamma - vilket Smith gör, i och med att hon sitter i publiken.

2. Det är kul, men det är också roligt när han pratar öppet om Hollywood-kändisar. Bruce Willis, som Smith spelade med i "Die Hard 4.0" hyllas hårt medan Tim Olyphant, som Smith spelade med i "Catch and Release" får sina fiskar varma...

3. SModcast finns i skrivandets stund i 67 avsnitt och är värda att lyssna på. Jag har lyssnat på allihop, vissa flera gånger, och ser det som en liten höjdpunkt när ett nytt avsnitt kommer. Här finns ett arkiv.


ANDERS JAKOBSON (2008-11-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Weinstein Company
Tema: Kevin Smith, Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Over One Hour of Uncensored Outtakes
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA