Silent Bob speaks... i 210 minuter

FILMEN

Kevin Smith är filmskaparen bakom succér som "Clerks", "Mallrats" och "Dogma". Han är dialogernas mästare och minst lika duktig själv på att hålla låda, trots att hans paradroll Silent Bob som namnet antyder mest håller käften.

För ett par år sedan, efter "Jay and Silent Bob strikes back" - i Sverige känd under den märkliga titeln "Stjärnor utan hjärnor" (suck!), åkte Kevin runt på ett par universitet i USA och svarade på frågor. Det var alltså inte tal om förbestämda ämnen utan allt styrdes från publiken.

I "An evening with Kevin Smith" får vi verkligen en helkväll eftersom snack från dessa kvällar samlats ihop till hela tre och en halv timmes babbel där Kevin pratar om verkligen allt mellan himmel och jord. En vanlig enkel fråga kan få en halvtimmes utläggning till svar, och då överdriver jag inte.

Mycket av frågorna har ursprung i hans filmer men även andra ämnen berörs. Bland annat får vi en lång annekdot från när Kevin anlitades av Prince för att göra en dokumentär, något som få känner till. Kevin som är, eller åtminstone var, ett stort Prince-fan berättar öppet och ocensurerat om mysteriet som är Prince och hur besviken han blev på en av rockmusikens stora profiler.

Lika öppet och ocensurerat berättar han om hur han träffade sin fru, vilket egentligen var svaret på frågan om han åtdragit sig några skador under sex (baserat på en scen i "Chasing Amy").

Om man gillar Kevins filmer är samlingen knappast komplett utan "An evening with Kevin Smith" i hyllan.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget direkt extramaterial förutom ett par relaterade trailers, men det finns ett par gömda påskägg som man hittar genom att klicka runt lite i menyerna. Vad man finner är ett par bonusfrågor, inget direkt märkvärdigt och jag förstår inte riktigt varför de inte var med i den vanliga filmen. Kanske för att klippen är så korta.


TRE SAKER

1. Kevin Smiths filmer har alltid schysst musik men i denna DVD har man lagt sval pianomusik under menyerna vilket faktiskt känns helt fel.

2. Seriefantasten Kevin Smith var tänkt som manusförfattare till "Superman Reborn" - storyn finns med på DVD:n.

3. Om man mot förmodan aldrig sett något av Kevin Smith och väljer denna DVD som introduktion så måste jag varna för att Kevin Smiths språk inte alltid är rumsrent...


ANDERS JAKOBSON (2004-06-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2004
Bolag: Columbia
Tema: Kevin Smith, Stå upp
Ljud: Dolby digital surround
Bild: 1.78:1 anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Trailers
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA