Kul för den som förstår referenserna

FILMEN

Kevin Smiths tolfte långfilm är den film han själv hade velat se när han var "en tolvårig flicka". Det är ett skämtsamt sätt att säga att filmen kanske inte är för alla, men det är samtidigt inte en barnfilm för den delen. En typisk modern Kevin Smith-film, kanske, för filmskaparen har sedan ett par år tillbaka proklamerat att han bara är intresserad av att göra filmer som bara han kan göra. Därför fick vi häromåret valrossfilmen "Tusk" vars premiss Smith spånade fram med sin podcastkompis Scott Mosier i ett avsnitt av "Smodcast".

"Yoga Hosers" är också en podcastinspirerad film. Mosier myntade uttrycket "yoga hosers" i en annan spåningssession men det är det enda som följt med till filmen. I övrigt kan man säga att filmen är en kärleksförklaring till Smiths podcast "Hollywood Babble-On" som han gör tillsammans med Ralph Garman, då den senare får utrymme till att göra några av sina imitationer under filmens sista akt. Sen finns det givetvis en rad andra referenser till Smiths liv, helt enkelt, vilket fans av hans filmer, podcasts och övriga framträdanden känner igen.

Hur som helst: Tre karaktärer från "Tusk" återvänder i denna andra film i "The True North"-trilogin. Bästa vännerna Colleen och Colleen (spelade av Smiths dotter Harley Quinn Smith och Johnny Depps dotter Lily-Rose Depp) lever sina liv med näsan i sina telefoner eller på yogalektioner eller i replokalen eller när de mot sin önskan tvingas jobba i kvartersbutiken Eh-2-Zed. Det ska visa sig att under butiken finns en gammal ondska från Kanadas mörka förflutna som väntat länge för att ta hämnd och gör det med 30 centimeter långa korvnazister...

Ja, ni hör ju själva. Det här är inte en film för alla, men det är en film för de som diggar Smith och hans humor, samt har ett gott öga till lite lätt B-doftande filmer från 80-talet. "Gremlins" blandat med "Clerks" och hitte-på-Kanada. Kanske.

Lyckligtvis - eller inte - får Colleen och Colleen hjälp av en kanadensisk legend, Guy LaPointe (Johnny Depp) som har vana av att lokalisera och fånga det udda - senast i ovan nämnda "Tusk", men frågan är hur mycket hjälp han är när tjejerna ställs emot ondskan och alla korvgubbar.

Jag var beredd på att "Yoga Hosers" skulle vara en katastrof. Trots att jag hängt med i filmens tillkomst blev jag skapligt orolig när de första recensionerna och omdömena kom ut i samband med filmfestivaler och annat. En person skrev på nätet något i stil med "Jag älskar dig Kevin Smith, men fan så svårt du gör det för mig!" och det såg jag direkt som något jag själv kunde ha skrivit. Det är inte helt lätt att vara ett Smith-fan jämt, men lyckligtvis tycker jag att "Yoga Hosers" är betydligt bättre än jag hade hoppats på. Det är i ett större perspektiv ingen märkvärdig film, och det är den inte i ett mindre (= de tolv Smith-filmerna) heller, men det är en kul stund för de som förstår alla referenser. Huruvida den fungerar på den av Smith uttänkta målgruppen låter jag vara osagt, men i och med att den är förhållandevis fri från snuskig dialog är den åtminstone lämplig för en yngre publik.


EXTRAMATERIALET

Inget. Filmen finns enbart som digital hyrfilm i Sverige.


TRE SAKER

1. Kevin Smith gör många podcasts utöver "Smodcast" och "Hollywood Babble-on" och en är "Edumacation" där hans bollplank är smarta Andrew McElfresh som även bidragit med specialeffekterna i filmen.

2. Johnny Depps karaktär liknar verkligen ingen annan han gjort. Dessutom verkar karaktärens fysik vara lite... speciell. Håll koll på alla leverfläckar och vårtor i ansiktet som verkar flytta runt lite från scen till scen...

3. Den tredje och avslutande filmen i trilogin blir "Moose Jaws" som helt enkelt är "Hajen" men med en älg.


ANDERS JAKOBSON (2017-03-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2017
Bolag: SF Anytime
Tema: Kevin Smith
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA