Film som man inte borde gjort

FILMEN

Rachel Talalay har på något sätt varit inblandad i alla de fem tidigare "Terror på Elm Street" filmerna och nu i och med film nummer sex, "Freddy's Dead - The Final Nightmare" skulle hon så äntligen få regissera en film i serien.

Tyvärr misslyckas hon totalt. Manuset är helt klart det sämsta i serien. Man missar stora delar av den ursprungliga historien om Freddy och hittar istället på att Freddy skulle ha en dotter… Man gör här tvärtemot vad man gjorde i film fyra och fem, det vill säga bygger vidare på den tidigare filmen.

Valet av skådisar är även det katastrofalt. Ingen av dem kan agera något vidare, med undantag för Robert Englund då… Dessutom ser merparten av specialeffekterna ut som om de vore gjorda av nybörjare utan kunskap och pengar.

Kort och gott så funkar inget i filmen något vidare vilket känns konstigt när en person som varit så involverad tar över rodret. Men, det är kanske inte alltid lättast att vara den som bestämmer. Faktum är att hon blev så desperat på att hitta på något nytt att man filmade slutet i 3D vilket nog såg bra ut på pappret men när sen alla satt där i biosalongen med dessa fula 3D-glasögon var det inte så häftigt längre.

Rachel säger också själv i en av dokumentärerna att hon ville göra en roligare film, vilket hon också lyckats med. Problemet är bara att Freddy inte ska vara rolig. Han ska ha glimten i ögat men inte vara rolig.

Tanken med filmen var också att detta skulle vara den sista i serien. Man skulle ha ihjäl Freddy en gång för alla och man skulle låta hans dotter göra det. I filmen lurar Freddy en psykolog att resa till Springwood för att ovetande ta med sig Freddy tillbaka. Med sig har hon också fyra patienter som naturligtvis blir offer för Freddys ondska.

Man har även placerat Springwood i en annan dimension…eller något i den stilen. Efter att ha sett filmen kan jag ändå inte förklara hur man tänkt. Jag får helt enkelt inte ihop vad man menar eller varför människorna som lever där är totalt urflippade. Rachel själv säger att hon inspirerats av David Lynchs "Twin Peaks" och velat göra "Terror på Elm Street 6" i samma anda. Personligen tycker jag att hon förolämpar Lynch å det grövsta.

Alla filmserier har minst en film som det vore bäst om man låtit bli att göra och del sex är tyvärr den filmen i "Terror på Elm Street"-serien.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet innehåller bland annat fyra små dokumentärer där samtliga som medverkar i dem försöka dölja sin besvikelse över filmen genom att verkligen försöka hitta något bra.

Dessutom får vi "Jump to a Nightmare" (val av mord), info om de inblandade i filmen, trailer samt slutet av filmen i 3D. Tyvärr kräver det att du har ett par 3D-glasögon liggande hemma vilket jag tvivlar på att så värst många har…


TRE SAKER

1. Kändisarna duggar tätt i den sjätte filmen om Freddy Kreuger. Vi ser bland annat Alice Cooper, Roseanne och Tom Arnold och Johnny Depp i mindre roller.

2. Från början skulle ingen mindre än Peter Jackson ("Sagan om Ringen") skriva manus till filmen. Han skrev ett utkast men det användes tyvärr aldrig. Förmodligen hade filmen blivit mycket bättre om man gjort det.

3. I originalmanuset skulle både Alice, hennes son Jacob, Taryn, Joey och Kincaid från tidigare filmer återkomma. Regissören Rachel Talalay hatade dock det manuset och har senare sagt att det manus man nu använde "saved the day". Det visar vilken koll hon hade…


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
"Jump to a Nightmare", Cast & Crew, Dokumentär, 3D Ending och Originaltrailer
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA