En ny generation drömmare…

FILMEN

Precis som film fyra följer "Terror på Elm Street 5 – The Dream Child" sin föregångare. Alice och Dan lever nu tillsammans och som i förra filmen är allt tipptopp till en början för att sen snabbt gå utför. Skillnaden den här gången är att Alice drömmer medan hon är vaken…

När hon förstår att det är Freddy som är tillbaka och varnar Dan ser Freddy till att få tag på honom innan han hinner komma till Alice undsättning. Alice blir ensam om vetskapen att Freddy åter härjar fritt och som väntat är det ingen som tror henne. Vad hon inte kan förstå är hur han gör det. Bevisligen sover hon inte när drömmarna startar.

Efter en olycka upptäcker man dock att hon är gravid och det står då klart att det är genom hennes ofödda sons drömmar som Freddy kommer åt henne och alla andra som hon ofrivilligt drar in i drömmarna.

Freddy vill använda hennes son för att bli återfödd och det är nu upp till Alice att stoppa honom med lite oväntad hjälp från ingen mindre än Freddys egen mamma, Amanda Kreuger. Sen tidigare visste vi att Amanda blivit inlåst med 100 galningar under en helg på ett mentalsjukhus och då våldtagits av dem alla. Resultatet blev som bekant Freddy.

Vad som hände med Amanda är dock mindre känt. Det sägs att hon hängde sig när Freddy anklagades för alla barnamorden men ingen vet säkert. Det visar sig nu att det enda sättet att stoppa Freddy och befria alla fångade själar är att hitta Amandas kvarlevor och ge de den begravning hon förtjänar.

Som sagt är det rätt kul att man precis som med fjärde filmen låter femman ta vid där förra filmen slutade. Vi får till och med se Lisa Wilcox och Danny Hassel igen i sina roller som Alice och Dan. Att ha samma skådisar är alltid en fördel även om det kanske inte ses som nödvändigt av många. Personligen tycker jag dock att det spelar stor roll.

I "Terror på Elm Street 5" har man även lyckats få till bättre specialeffekter rent generellt. Det finns dock några scener som är under all kritik. Det är som om man inte riktigt orkat ända fram utan sagt, "…för tusan, vi kör ändå" vilket känns lite trist.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består bland annat av fem minidokumentärer där vi bland annat får intervjuer samt se hur man gjorde specialeffekterna.

Vi får dessutom två musikvideos till låtar från filmen, "Are you ready for Freddy" och "Anyway I gotta swing it". Musiken kan man ju tycka vad man vill om och smaken ändras ju över tiden men musikvideorna är så töntiga att jag nästan sitter och rodnar när jag ser dom. Riktigt illa.

Dessutom får vi även "Jump to a Nightmare" där vi kan välja vilket mord vi vill se, information om de medverkande samt en trailer.


TRE SAKER

1. I rollen som Jacob, Alices son, ser vi Whit Hertford och tyvärr är nog detta något av den sämsta castingen jag sett. Gissningsvis vill de ju ändå att man ska gilla killen men från första gången man ser honom känner man bara att han är ondskefull, även när han inte är det. Helt fel!

2. Stephen King tillfrågades om han ville skriva manus och regissera "Terror på Elm Street 5" men han tackade nej. Freddy och King hade annars kunnat bli en rätt intressant kombination.

3. Den enda gången man gjort förändringar på den nu kända barnramsan som sjungs i filmerna är i just "Terror på Elm Street 5". Originalet är såhär:

One, two, Freddy's coming for you.
Three, four, better lock your door.
Five, six, grab your crucifix.
Seven, eight, gonna stay up late.
Nine, ten, never sleep again.

Nu blev det istället:

One, two, Freddy's coming for you.
Three, four, better lock your door.
Five, six, grab your crucifix.
Seven, eight, better stay up late.
Nine, ten, he's back again...


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
"Jump to a Nightmare", Cast & Crew, Dokumentär, Music Video "Are you ready for Freddy", Music Video "Anyway I Gotta Swing It" och Originaltrailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA