En uppföljare till mer än bara namnet

FILMEN

"Terror på Elm Street 4 – Freddys Mardröm" tar vid ungefär där den tredje filmen slutar. Det har gått ett tag och allt har varit lugnt. Rätt vad det är börjar Kristen (här spelad av Tuesday Knight istället för Patricia Arquette) dock återigen drömma om Freddy.

När hon gör det drar hon, precis som i förra filmen, med sig Kincaid och Joey (också de från film tre) in i drömmen. Till en början uppskattar de inte alls hennes tilltag och tror naturligtvis att hon inbillar sig. Man tycker ju att de borde veta bättre efter vad de var med om i film tre men, men…

Till slut kan de dock inte förneka att Freddy är tillbaka men då är det redan för sent. Freddy gör slut på både Kristen, Kincaid och Joey rätt snabbt. Huvudrollen i den fjärde filmen innehas därför av Alice. När Kristen dör övertar hon hennes förmåga att dra in folk i drömmar och blir på så vis Freddys nya ingång till ungdomars drömmar nu när de sista Elm Street-barnen är borta.

Alice övertar även de andra offrens speciella förmågor (eller krafter) och blir på så vis den perfekta dröm mästare. Därav den engelska undertiteln "The Dream Master". Samtidigt går Alice från att ha varit lite av en tönt till att bli en riktig tuffing. Något hon kommer att behöva under sitt möte med Freddy.

Naturligtvis går hon segrande ur striden och får även en pojkvän på köpet, Dan. Filmen slutar även som vi kommit att förvänta oss med en liten föraning om att det kommer mer…

"Terror på Elm Street 4" är gjord av finske Renny Harlin och han gjorde ett rätt OK jobb med den. Den är inte den bästa i serien men samtidigt helt i linje med vad man förväntar sig av en Elm Street-film. Robert Englund gör återigen rollen som Freddy perfekt och det känns verkligen kul att de gjort en uppföljare som faktiskt följer filmen innan och inte bara utnyttjar titeln.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av fyra små dokumentärer där vi får veta mer om allt strul som pågick under inspelningen. Filmen spelades nämligen in under den strejk som alla manusförfattare gick ut i 1988. Dessutom får vi se lite om hur specialeffekterna gjordes. Det är som sagt rätt korta dokumentärer men samtidigt väldigt intressanta.

Vi får dessutom info om de inblandade, en trailer samt chansen att välja ut vilket mord vi vill se…


TRE SAKER

1. Det är Kincaids hund som gräver upp Freddys skelett och även om det inte är uttalat tror jag inte att det är en slump att han (hunden) döpts till Jason. Jag tror det är en vink år huvudpersonen i "Fredagen den 13:e".

2. I en scen får vi se Robert Englund utan Freddy make-up. Han spelar då en kvinnlig sköterska och ser rätt rolig ut. Lite som After Dark på knark. Han förvandlas naturligtvis strax därefter till Freddy. Englund har tidigare setts utan Freddy-make-up i bland annat inledningen av film nummer två där han var busschauffören.

3. "Terror på Elm Street 4" här för övrigt fått det solklart fulaste omslaget i serien vad gäller de svenska DVD-utgåvorna. Känns mest ihopkastat och inte alls spännande.


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
"Jump to a Nightmare", Cast & Crew, Dokumentär och Originaltrailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA