Ett viktigt steg i Freddy-mytologin

FILMEN

"Terror på Elm Street 3" är nästan lika viktig som första filmen vad gäller själva Freddy Kreuger-mytologin. Här får vi nämligen veta en hel del om Freddys ursprung. Det visade sig att någon gång under 40-talet låstes en nunna av misstag in på ett mentalsjukhus över en helg. Där våldtogs hon 100 gånger av de intagna innan hon räddades. Man upptäckte att hon var gravid och hennes son är som alla förmodligen redan gissat just Freddy. Han är alltså son till 100 galningar… vilket förklarar en hel del.

För övrigt kretsar handlingen i "Terror på Elm Street 3" om de sista överlevande Elm Street-barnen. Barnen till de föräldrar som var delaktiga i mordet på Freddy. Dessa befinner sig på ett sjukhus då de alla är hysteriskt rädda för att sova. En del har även försökt att begå självmord… naturligtvis med hjälp av Freddy.

En dag kommer en ny läkare till sjukhuset, en specialist på mardrömmar. Denne läkare är ingen mindre än Nancy från första filmen. Väl där dröjer det inte länge förrän hon förstår att Freddy är tillbaka och att hon måste hjälpa ungdomarna. Naturligtvis är det ingen av de andra läkarna som tror på hennes förklaringar till vad som händer.

Nancy ger dock inte upp utan erbjuder ungdomarna sin hjälp för att förgöra Freddy en gång för alla. Det som talar till deras fördel i en annars rätt ojämn fight är att en av ungdomarna, Kristen, har förmågan att dra in de andra i sina drömmar vilket gör att de tillsammans kan slåss mot Freddy i drömmen och att de inte behöver möta honom en och en.

"Terror på Elm Street 3" är en rätt bra uppföljare som på ett bra sätt för Freddy-mytologin vidare, till skillnad från del 2 i serien. Lite kul är det också att vi får se en ung Patricia Arquette i huvudrollen (hennes första roll för övrigt) som Kristen. Vi får även se Laurence Fishburne i en tidig roll.

Tyvärr innebär även "Terror på Elm Street 3" att vi får bevis på att Heather Langenkamp (som Nancy Thompson) är en rätt usel skådis. Det är inte direkt förvånande att hon inte fått någon stor filmkarriär…

Annars är "Terror på Elm Street 3" som sagt ett bra inlägg i historien om Freddy. Inte den bästa filmen i serien men inte heller den sämsta. Som tidigare är det även här Robert Englunds tolkning av Freddy som är den stora behållningen. Här kan man verkligen snacka om paradroll.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av sju kortare dokumentärer som tar upp det mesta som har med filmen att göra. Om man sett någon av de andra "Terror på Elm Street"-filmerna känner man igen dessa minidokumentärer. Förmodligen gjorde man en lång dokumentär om hela serien som man sen styckade upp och delade upp på de sju filmerna. Ingen dum ide då det ger tittaren en bra enhetsbild.

Dessutom får vi som vanligt "Jump to a Nightmare" där man kan välja vilket mord man vill se, information om de inblandade samt en trailer för filmen.

Dessutom får vi även musikvideon till Dokkens soundtrack till filmen, "Dream Warrior". Jag minns faktiskt att låten var en favorit redan när filmen visades på bio på 80-talet och jag kan inte låta bli att gilla den rätt bra nu också. Klassisk 80-talshårdrock.


TRE SAKER

1. Det är inte bara Heather Langenkamp som återvänder från första filmen. Vi får även se John Saxon återvända som hennes pappa.

2. För manuset till "Terror på Elm Street 3" står ingen mindre än Frank Darabont som efter detta gått vidare och gjort filmer som "Den Gröna Milen" och "The Shawshank Redemption".

3. Det finns en scen i filmen där Freddys skelett slåss med en spade och specialeffekterna är så dåliga att det är riktigt pinsamt att se. Nog kunde man väl bättre 1987 eller?


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
"Jump to a Nightmare", Cast & Crew, Dokumentär, Music Video "Dream Warrior" och Originaltrailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA