Freddy riktigt eller?

FILMEN

I den sjunde filmen i "Terror på Elm Street"-serien, "Wes Craven's New Nightmare" har man verkligen lyckats få till en oväntad twist. Här spelar många av skådespelarna nämligen sig själva i vad som skulle kunna vara en dokumentär. Detta ändrar sig dock rätt fort...

Allt börjar dock med att vi får se Heather Langenkamp (som i första och tredje filmen spelade Nancy) som sig själv med Robert Englund (Freddy) också han som sig själv medverka i en talkshow för att fira att det är tio år sedan första filmen i serien hade premiär.

Heather är dock inte helt bekväm i situationen. Hon har nämligen en hemlig beundrare som ringer och låter som Freddy och som om det inte vore nog drömmer både hon och hennes som mardrömmar om Freddy.

Frågan som man ställer sig är alltså om Freddy verkligen bara är en karaktär spelad av Englund eller om han på något konstigt sätt verkligen existerar och nu försöker komma ut i verkligheten…

När hennes man råkar ut för en bilolycka och får djupa skärsår i bröstet samtidigt som hon drömmer om att Freddy mördar honom ger hon upp. Hon inser att hon inte bara inbillar sig utan att Freddy faktiskt finns på riktigt och nu gör allt för att komma upp till ytan.

Konceptet att Freddy skulle vara mer än bara en karaktär i en serie filmer känns väldigt spännande och i stort lyckas man rätt bra. Det finns några svagheter i filmen där man avviker lite från vad som känns rätt men i stort lyckas man som sagt. Och jag gillar verkligen konceptet.

Förutom Englund och Heather ser vi även Wes Craven, John Saxon (som spelade Nancys pappa i filmerna) som sig själva. Vi ser dessutom Robert Shaye och Sara Risher från New Line Cinema som sig själva i filmen. Riktigt kul.

Dessutom är det roligt att se att Heather återigen gör bra ifrån sig. Det är extra kul efter hennes svaga insats i den tredje filmen. Freddys make-up har också fått sig en uppfräschning och han ser här mer ondskefull ut än han någonsin gjort. Riktigt läckert.

"Wes Craven's New Nightmare" är ett värdigt slut på en bra serie och jag kommer alltid att vara tacksam för att man inte avslutade allt med den svaga sjätte filmen. Tack Wes!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av fem korta dokumentärer som tyvärr mer handlar om Wes Cravens karriär än om själva filmen. Dessutom får vi tio små dokumentärer där olika personer försöker förklara olika aspekter och delar av Freddys sätt att vara. Tyvärr är dessa inte lika intressanta som de på de tidigare filmerna.

Dessutom finns det kommentarer av Wes Craven, en trailer för filmen, information om de inblandade och det vi nu lärt oss känna igen som "Jump to a nightmare" där vi kan välja vilket mord vi vill se.


TRE SAKER

1. Det ska bli spännande att se om "Wes Craven's New Nightmare" blir den sista filmen i serien. Det har tidigare ryktats om både en remake av första filmen och en ny uppföljare.

2. Är man uppmärksam kan man se Tuesday Knight (från film fyra) och Robert Rusler (från film två) som sig själva i begravningsscenen.

3. Freddys handske ser rätt annorlunda ut i "Wes Craven's New Nightmare" och jag är inte helt säker på om jag gillar den bättre än den tidigare. Den här ser lite för "ny" ut. Hela grejen är ju att den ska se sliten och välanvänd ut. Men å andra sidan är ju saker och ting inte som de brukar i den här filmen…


HANS-ÅKE LILJA (2002-11-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
"Jump to a nightmare", Cast & Crew, Dokumentär, Conclusions, Wes Craven's commentary och Originaltrailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA