480 underbara minuter med Freddy

FILMEN

Jag har just sett vad som förmodligen är den mest genomarbetade, mest omfattande och mest inträngande dokumentären om "Terror på Elm Street"-filmerna som i dagsläget existerar. Under fyra timmar får vi höra hur filmerna skapades, vem som var inblandad, vad som gick bra och vad som gick mindre bra. Dokumentären är strukturerad så att man går igenom en film i taget och man gör det i kronologisk ordning. De personer som varit inblandade i alla filmerna, med Robert Englund i spetsen, går som en röd tråd genom alla intervjuer vi får se. Och sen har man utöver dessa lagt till intervjuer med de skådespelare som var med i just den filmen som avhandlas för stunden. Effektivt och välstrukturerat. Sen är det rätt kul att se hur alla ser ut idag, 10–20 år senare…

De enda som jag känner att man saknar är Johnny Depp, som var med i första och sjätte filmen, samt Frank Darabont ("Den gröna milen" och "The Mist") som skrev manus till film nummer tre i serien. Men förutom dessa två herrar känns det ändå som man lyckats fånga upp de flesta.

Det som är mest intressant med dokumentären är att höra om allt som pågick bakom kulisserna. Hur det ibland var riktigt dålig stämning på inspelningen för att man hade ont om tid eller saknade färdigt manus. För det får vi också höra ett par gånger, att man börjat filma innan ett färdigt manus funnits, vilket naturligtvis var en stressfaktor för alla inblandade.

Vi får också höra om en massa galna manusidéer till de olika filmerna som skrivits under årens lopp. Framförallt till filmen "Freddy vs Jason" skrevs det en hel del manus som nu känns helt obegripliga. När det gäller just "Freddy vs. Jason" får vi också höra varför Kane Hodder inte fick reprisera sin roll som Jason i den, till många fans ilska.

Vad man inte gör dock är att kommentera den nya versionen av "Terror på Elm Street". Om denna kom för sent eller om man inte tycker att den här hemma i serien låter jag vara osagt men kanske skulle man sett till att få in lite kommentarer om den här? Hur som helst är "Never Sleep Again" en fantastisk dokumentär och gillar man "Terror på Elm Street"-filmerna kommer man verkligen att uppskatta det man bjuds på här.


EXTRAMATERIALET

Nu har jag visserligen inte klockat extramaterialet, men enligt specifikationerna ska även det vara fyra timmar långt, allt inlagt på en extradisk. Här kommenterar man också nyversionen av första filmen, något jag efterlyste redan i min recension. Det skulle dock vara intressant att höra varför det inte ligger med i dokumentären…

Vi får också en massa andra förlängda intervjuer som inte fick plats i dokumentären. Här får vi även se att många av de som intervjuas egentligen sitter framför en så kallad greenscreen och inte framför de snygga bakgrunderna man ser i dokumentären.

Vi ser också Freddyfans och deras samlingar, folk som tillverkar Freddyhandskar, ett TV-spel baserat på filmerna, Freddy som seriefigur, musik från filmerna och en kort dokumentär om de filmaffischer som gjordes till filmerna. Den sista är extra intressant då jag alltid gillat originalaffischerna. Vi får höra från Matthew Joseph Peak som skapat dessa mästerverk och bland annat hur originalmålningen till första filmen räddats från att gå förlorad för alltid. Avslutningsvis får vi även höra skådespelarna från första filmen läsa utvalda repliker ur filmen och på så vis agera hela första filmen på 10 minuter.

Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att det är en välfylld extradisk som inte lämnar mycket kvar att önska som vi bjuds på.


TRE SAKER

1. I dokumentären får vi bland annat veta att Peter Jackson skrev ett manus till "A Nightmare on Elm Street 6" som ratades.

2. En av "Fredagen den 13:e"-filmerna slutar med att Freddys handskbeklädda hand kommer upp ur marken och drar ner Jasons mask. Nu står det klart att det var Kane Hodders hand vi såg och i och med det är han den enda skådespelaren som spelat både Jason och Freddy.

3. Hårdrockaren Alice Cooper dyker upp i dokumentären i form av skådespelare då han faktiskt har rollen som Freddys pappa i "Freddy’s Dead - The Final Nightmare".


HANS-ÅKE LILJA (2010-06-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (10)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2010
Bolag: 1428 films
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Extended Interviews, First Look: Heather Langenkamp's "I Am Nancy", For the Love of the Glove, Fred Heads: The Ultimate Freddy Fans, Horror's Hallowed Grounds: Return To Elm Street, Freddy vs. The Angry Video Game Nerd, Expanding the Elm Street Universe: Freddy in Comic Books & Novels, The Music of the Nightmare: Conversations with Composers & Songwriters, Elm Street's Poster Boy: The Art of Matthew Joseph Peak, A Nightmare On Elm Street in 10 Minutes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA