Värdig specialutgåva av speciell film

FILMEN

Äntligen kommer det en vettig utgåva av Frank Darabonts mästerverk "Den gröna milen" efter Stephen Kings roman! Den första utgåvan (2000) har alltid känts lite fattig när filmen varit så rik, och nu kommer det verkligen en "special edition" värd namnet.

Mer om det lite senare.

De flesta bör ha sett "Den gröna milen" tidigare, om inte kommer här en snabb resumé: I 30-talets USA spelar Tom Hanks rollen som vaktchefen Paul Edgecomb i Block E vid Cold Mountain-fängelset. Här sitter de dödsdömda fångarna, de som bara har en sista, grön mil kvar att gå från cellen till den eletriska stolen.

En dag kommer en mycket speciell fånge till avdelningen. Han heter John Coffey. Han är en jättelik svart man, men han är rädd och kanske till och med lite efterbliven. Han är dömd till döden för att ha mördat två små flickor, men allt eftersom Paul lär känna Coffey samtidigt som mystiska saker händer på avdelningen börjar han tvivla på hans skuld. Har John Coffey verkligen mördat flickorna? Är han verkligen kapabel till det?

"Den gröna milen" är en rik och varm historia, även om dess innehåll är hemskt och otäckt i sig. Det är ingen skräckhistoria av den typen folk tror att Stephen King alltid skriver, utan något helt annat. Romanen skrevs ursprungligen i sex volymer som kom ut en varje månad och när den första boken kom ut hade King ännu inte skrivit den sista.

Frank Darabonts manus följer boken mycket väl. Väldigt lite har ändrats och filmen har fått ta den tid den behöver för att berätta historien. Tre timmar lång är den och när filmen kom ut 1999 var det inte lika vanligt med så långa filmer på bio. Jag minns dock att jag tyckte att de tre timmarna bara forsade förbi när jag såg den för första gången. Det måste väl ändå vara ett bra betyg?


EXTRAMATERIALET

När man klickar igång extramaterialet känns det verkligen som om filmen äntligen fått det ackompanjemang den förtjänat. Det fattiga extramaterial som kom med i originalsläppet körs över med mängder av godis.

Precis som filmen är extramaterialet uppdelat på två skivor. På den första finns det två borttagna scener med kommentarer av Frank Darabont. Som vanligt är det inga fel på dessa scener utan de togs bort av temposkäl. Vidare finns det ett screentest med Michael Clarke Duncan - det som var det avgörande för att han fick rollen som John Coffey.

Det finns också bilder från när Tom Hanks sminkades till gammal man. I filmen finns det en ramhistoria med en gammal Paul Edgecomb. Denna roll spelas av en annan skådespelare, men det var från början meningen att Tom Hanks skulle göra även den rollen. Det såg inte så tokigt ut, men det bedömdes att det inte fungerade fullt ut. Lite synd.

Några trailers finns med också, bland annat en ovisad teaser trailer som fått en egen liten dokumentär där det förklaras varför trailern aldrig användes trots att den var mycket välgjord och tjusig. Kan avslöja att en liten fyrfota vän är inblandad...

På andra skivan finns den korta dokumentären "Walking the Mile - Making of The Green Mile" som är samma film som fanns på originalutgåvan. Däremot finns det en ny rejäl dokumentär i långsfilmslängd (ca 100 minuter) där vi i sex delar får kliva in bakom kulisserna. Här är det både nyfilmat och gammalt material som bakats ihop till en riktigt bra dokumentär.

Den första delen är "Stephen King: Storyteller" som alltså helt och hållet ägnas författaren som ligger bakom historien. Här tas fenomenet King upp via intervjuer med en massa folk, bland annat för King-vänner välbekanta namn som Bernie Wrightson, Stephen Jones och Peter Straub.

Mer om författandet blir det i "The art of adaptation" där Frank Darabont berättar om hur han skrev manuset till filmen. I "Acting on the Mile" delar skådespelarna med sig av sina minnen från filmatiseringen.

I "Designing the Mile" och "The Magic of the Mile" får vi veta mer om scenografin och specialeffekterna och slutligen blir det en liten inblick i hanteringen av Mr Jingles, musen i filmen i "The tail of Mr Jingles".

En mycket bra och rejäl dokumentär.

Dessutom - inte att förglömma - finns det ett nytt kommentarspår av Frank Darabont. Sällan har man hört någon prata så entusiastiskt... i tre timmar (!) som Frank Darabont.


TRE SAKER

1. Stephen King säger att Frank Darabont skrivit in sig själv i världens smalaste niche, nämligen att göra fängelsefilmer i 30-talsmiljö baserade på historier av Stephen King. Darabont är nu på gång med nästa King-film - "The Mist" - och när han nyligen intervjuades om detta var första frågan "Hur ska du skriva om manuset så att den utspelar sig i ett fängelse på 30-talet?"

2. Scenen där John Coffey sitter med de två döda flickorna och vrålar rakt ut är oerhört stark - den fick mig riktigt illa till mods första gången jag såg den.

3. Michael Jeter, den lille filuren som spelade Eduard Delacroix dog för ett par år sedan. Segmentet "Acting on the Mile" bland extramaterialet är tillägnat hans minne.


ANDERS JAKOBSON (2006-11-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Kommentarspår av manusförfattaren/regissören Frank Darabont, Extra scener, Walking the Mile: The Making of The Green Mile Dokumentär, Miracles and Mystery: Creating The Green Mile - bakom kulisserna, 6 avsnitt: Stephen King: Storyteller, The Art of Adaption, Acting on the Mile, Designing the Mile, The Magic of the Mile, The Tail of Mr. Jingles, Tom Hanks makeuptester, Provfilmningar med Michael Clarke Duncan, The Teaser Trailer: A Case Study, Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA