Vänta nu, vad hände egentligen?

FILMEN

"The Dark Tower". De som är Stephen King-fans har stenkoll på vad detta är. De som inte är det har förmodligen ingen aning. Men oavsett om man vet vad det handlar om eller inte innan man ser filmen så har jag svårt att se att någon skulle gilla detta. Tyvärr. Själv är jag ett stort Stephen King-fan och har väntat på filmen i över tio år. Naturligtvis blir då förväntningarna skyhöga även om de kom ner en bra bit när de första amerikanska recensionerna av filmen dök upp. Vet man inte vad "The Dark Tower" är kommer man inte vara ett dugg klokare när man sett denna film.

Handlingen är följande. Jake är en kille i New York som drömmer om en revolverman, Roland. Hans familj tror att han blivit tokig då han hävdar att Roland finns på riktigt och vill skicka honom till en institution. Jake flyr dock och lyckas via en portal (som känns som något från en "Star Trek"-film) ta sig till Rolands värld. Roland å sin sida jagar Walter, The Man in Black, för att hämnas sin pappa. Mitt i allt detta finns Tornet som är hela existensens medelpunkt. Till en början är Roland inte speciellt intresserad av att rädda Tornet från de som förstör det men så småningom lyckas Jake övertala honom. Tror jag i alla fall. Man glömde bort skyddandet av Tornet lite när man klippte ihop filmen. Det var viktigare att få till spektakulära actionscener.

Men om vi bortser från att de helt misslyckats med att fånga känslan och karaktärerna från Kings böcker så är filmen väldigt stressad. Handlingen rullar på och man får aldrig riktigt chansen att andas mellan de olika scenerna. Man får känslan av att man velat berätta så otroligt mycket, men varken haft tiden eller pengarna för det. Detta gör att allt bara flyter ihop och blir en serie handlingar som inte betyder eller förklarar något. En röra som ingen blir riktigt klok på. Danska regissören Nicolaj Arcel har förmodligen gjort sitt bästa men det blir inte bra. Sen är säkert inte allt hans fel.

Rykten gör gällande att många viljor påverkat det färdiga resultatet. Man hade en testvisning som fick dåligt resultat och man klippte därför om filmen. Detta vet vi då det finns bilder från scener som inte finns med i filmen på nätet. Dessutom ser man väldigt tydligt att den sista scenen är ny och att de spelades in mycket senare än övriga filmen. Det syns tydligt att Tom Taylor som spelar Jake är äldre och dessutom har Idris Elba som spelar Roland längre hår. Otroligt slarvigt av filmskaparna.

När det gäller just karaktärerna så är det mycket i det som filmens problem ligger. Varken Elba eller Matthew McConaghey som spelar den onde Walter lyckas få till sina karaktärer. Elba känns helt fel som Roland. Möjligen köper man hans karaktär lättare om man inte läst böckerna. McConaghey å sin sida lyckas aldrig se sådär elak ut som man förväntar sig att han ska göra. Och när han använder sina krafter ser det bara löjligt ut. Tom Taylors Jake är väl den enda rolltolkningen som fungerar hyfsat. Dock misslyckas man totalt med att få tittaren att bry sig om honom. Man känner inget för honom och den kamp han måste genomgå för att nå Roland går på tok för lätt. En resa med SJ känns svårare att klara av än det Jake gör.

Så nej, detta är inte bra. Det är inte ens godkänt. Filmen saknar helt känsla, flyt och karaktärer man bryr sig om.


EXTRAMATERIALET

Först en rejäl känga. Varför i hela friden textar man extramaterialet på holländska, franska och tyska men INTE svenska? Nu har jag inga problem med att förstå utan att det textas, men många kanske har det så det är både korkat och ologiskt. Skärpning.

Och så vidare till extramaterialet. Vi bjuds på en hel del. Bland annat får vi höra från Stephen King själv när han pratar om filmen och med tanke på vad han sagt senare (att filmen kanske inte blev så bra ändå) så känns det lite underligt när han sitter här och gillar upplägget. Men å andra sidan så blev det färdiga resultatet inte vad man tänkt sig från början. Just detta var något jag hade hoppats att man skulle ta upp i extramaterialet, men så blev det tyvärr inte…

Vi får en del borttagna scener och de där både Roland och Walter introduceras för första gången känns faktiskt som om de borde fått vara kvar. Sen är det en där Roland och Jake går och Jake snackar som en galning som kanske inte tillför något. Vi får se lite bloopers och hur man spelade in actionscenerna. Intressant men det gör knappast filmen mer intressant tyvärr. Dessutom har man återanvänt en hel del av intervjudelarna så ser man allt extramaterial på en gång (vilket i alla fall jag nästan alltid gör) så känns det lite tjatigt.


TRE SAKER

1. Tanken var att detta skulle vara starten på en serie filmer och även en TV-serie (känns nu ytterst långt borta) och med tanke på det kunde man väl ansträngt sig lite för att ge oss en cliffhanger. Eller?

2. Det som är bäst i filmen är när Roland laddar sina revolvrar. Det är riktigt snyggt gjort även om vissa sätt är mer spektakulära än praktiska.

3. Jag hoppas man nu lägger ner alla tankar på en filmatisering av "The Dark Tower" eller på sant Hollywood-sätt låtsas att denna film aldrig hänt och börjar om från början.


HANS-ÅKE LILJA (2018-02-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Sony
Tema: Stephen King
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Last Time Around, The World Has Moved On…, Stephen King: Inspirations, A Look Through the Keyhole, Blooper Reel, The Man in Black, The Gunslinger in Action
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA