Inget man längtat efter/har något emot

FILMEN

När "Ted" får en uppföljare drygt två år senare regerar jag enligt följande: Det är inte en uppföljare jag längtat efter men det är heller ingen jag har något emot. Den första filmen var kul, lite smårå överlag men samtidigt lite söt och underhållande. Den nya filmen följer ungefär samma formel, men precis som många andra uppföljare matchar den inte sin föregångare.

Dock är det verkligen inte samma film en gång till. Inledningsvis gifter sig Ted (röst av Seth MacFarlane) med sin älskade Tami-Lynn (Jessica Barth). Bästa kompisen John (Mark Wahlberg) är givetvis bestman, numera skild från sin Lori. Allt är frid och fröjd tills vi hoppar fram ett år i tiden då kärleken inte är på topp. Småsaker blir stora irritationsmoment och för att lösa problemet får Ted rådet att skaffa barn med sin fru. En bra idé, men inte så lätt att genomföra då Ted inte riktigt har de fysiska attributen för att ge liv och Tami-Lynn saknar rätt förutsättningar till att bära barn efter år av missbruk. Lösningen blir adoption, men under processen kommer det fram att Ted inte anses vara en person utan en egendom. Plötsligt raseras allt - kontokort dras in, arbetet avslutas och äktenskapet annulleras.

John och Ted beslutar sig för att kontakta en advokat. De får nyutexaminerade Samantha (Amanda Seyfried) som ombud och jobbar på för att få Ted att bli en person igen och få sitt liv tillbaka, en kamp som ska leda dem från Boston till New York via en pårökt omväg och där skurken från första filmen (Giovanni Ribisi) fortfarande vill ha tag på Ted till vilket pris som helst.

Det finns med andra ord lite spänning i denna i övrigt hyfsat roliga film. Visst, jag skrattar till högt här och där, men skruvar även lite på mig då den mesta humorn antingen är placerad under bältet eller i röken från en joint eller bong. Två av de vanligaste ämnena inom modern humor och det är vid det här laget måttligt kul.

Seth MacFarlane står återigen för manus och regi och stuket på filmen har vissa drag av "Family Guy". Här och där dyker det upp knäppa gags i återblickar, eller referenser till allt från "Jurassic Park" eller "Raka spåret till Chicago", eller en superkändis i en skruvad version av sig själv (Sam J. Jones, Liam Neeson, Tom Brady, Jay Leno med flera). I New York hamnar vi i en för filmen skapad New York Comic-Con som kryllar av nördreferenser och i ett omfattande slagsmål kan man till och med se en fajt mellan en stor kyckling och en bastant man med vit skjorta och glasögon...

"Ted 2" är en okej film. Den är kul för stunden men samtidigt kan jag inte riktigt komma bort från min initiala tanke om jag inte längtat efter mer. En tredje film känns inte helt otippat och jag känner samma sak för den: Jag längtar inte efter den men har nog inget emot den heller.


EXTRAMATERIALET

Delar av extramaterialet är "blu-ray exclusive /.../ for a limited time", vilket för mig inte är någon supertung selling point. Det som räknas som oexklusivt är borttagna scener, bloopers och en ganska vanlig hej och tjenis-bakomfilm på några minuter. Ingenting är så där jätteintressant och dessutom ganska snabbt avverkat.

Det exklusiva är marginellt mer sevärt. I fyra delar får vi se hur Comic-Con-sekvensen gjordes: scenbygget, cosplay-besökarna, samt stunt- och actionscener. Under en annan snuttindelad rubrik hittar vi några cameos där den långa om David Hasselhoff är ganska intressant eftersom han inte är med i filmen.

Ytterligare två bakomfilmer avhandlar dansscenen som utgör filmens förtexter samt en actionsekvens under roadtripdelen av filmen.


TRE SAKER

1. Den amerikanska utgåvan har en "unrated"-version som bonus vilken är tio minuter längre. Det förklarar varför bakomfilmerna har bilder från sekvenser som inte är med i den bioversion som finns med här.

2. Liam Neesons cameo som en man som oroligt köper "barnflingor" får en liten konklusion efter eftertexterna. Missa inte!

3. Neeson och Amanda Seyfried är nya i "Ted"-sammanhang men var båda med i Seth MacFarlanes förra film "A Million Ways to Die in the West".


ANDERS JAKOBSON (2015-12-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Gag Reel, Thunder Buddies 4 Lyfe, Creating Comic-Con, Cameo Buddies, A Giant Opening Dance Number, Roadtripping
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA