Med mörkret kommer kaos

FILMEN

Jag trodde jag hade koll på Kyle MacLachan, men uppenbarligen inte. "The Trigger Effect" från 1996 visste jag inte om att den existerade, och mina efterforskningar säger mig att filmen aldrig ens gick upp svenska biografer när det begav sig. Jag kan förstås ha fel på den punkten.

Hur som helst - efter att ha sett filmen känns det som att det är en precis sådan film som inte gick upp på biograferna. En ganska blek thriller som inte ger speciellt mycket. Lite spänning stundtals, men i övrigt just enbart blek.

Ett strömavbrott triggar igång en samhällskollaps där lag och ordning långsamt försvinner. Oro och desperation leder till anarki och kaos någonstans i USA. MacLachan spelar Matthew som lever ett tryggt familjeliv med sin fru Annie (Elisabeth Shue) och deras baby Sarah. Under ytan anar man att allting inte riktigt står rätt till. Är det småbarnslivet som fått äktenskapet ur balans eller är det något annat? När den gemensamma vännen Joe (Dermot Mulroney) dyker upp och blir en permanent gäst under krisen märker man som tittare att Annie är betydligt mer glad i sällskapet än Matthew. Finns det en historia här? Vi får aldrig veta, filmen är lite dålig på att ge svar.

Efter att ha ägnat ett par dagar i villan inser Matthew att de inte är säkra där och de ger sig iväg från staden med begränsad mängd bensin och förnödenheten. Men vägen är kantrad av andra desperata människor som utgör ett hot.

Det är något som känns fel med "The Trigger Effect". Den griper aldrig riktigt tag i mig och det är lite svårt att få grepp om vad filmen egentligen vill säga. Karaktärsproblematiken i filmen är för luddig och thrillermomentet för ospännande. Till manusets fördel återkommer titelns innebörd vid ett antal tillfällen på ett smart sätt. Karaktärer knyts ihop och allting börjar med en scen på en biograf där vi går från karaktär till karaktär på ett ganska finurligt vis som förtydligar hur en sak leder till en annan. Smart, men greppet förlorar sin styrka i och med att filmen är för blek.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är inspirerad av ett "The Twilight Zone"-avsnitt och ett avsnitt av den för mig okända tv-serien "Connections". Avsnittet skrevs av James Burke som även skrivit denna film.

2. Manuset skrevs tillsammans med och regisserades av David Koepp som skrivit betydligt bättre manus, men inte har en så överdrivet stark karriär som regissör. Den senaste riktigt bra filmen han gjorde var "Livet från den andra sidan".

3. "Vita huset"-favoriten Richard Schiff medverkar, här utan sitt karaktäristiska skägg. Han var även med i Koepps nästa manus: "The Lost World: Jurassic Park".


ANDERS JAKOBSON (2012-06-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA