Kutcher gör sitt livs bästa roll

FILMEN

Jag köpte min första Apple-dator 1992-93 någon gång. En MacIntosh LC II med 11 MB RAM och en hårddisk på 128 MB. I dag är dessa siffror rena skämten, men där och då var datorn fullt fungerande för mina ändamål. Att det tog 45 minuter att skriva ut en bild från programmet FreeHand var i och för sig lite segt, men så var det.

När Internet och fram för allt Windows 95 gjorde entré blev det i stället Microsoftmiljö för hela slanten och inte förrän jag köpte min första iPod kom jag i seriös kontakt med Apple igen. 2010 fick jag en jobb-Mac och sedan dess har jag successivt blivit mer och mer Mac-baserad. Jag är ingen nitisk Mac-nörd men slukar alla Keynotes och presentationer med illa dold iver. Och när Steve Jobs dog för några år sedan blev jag ledsen.

"Jobs" är den första av flera planerade filmer om ikonen Steve Jobs. Den andra, som inte har fått ett namn eller börjat spelas in än kommer att skrivas av Aaron Sorkin och bestå av nedslag vid tre viktiga händelser i Jobs liv, medan "Jobs" avhandlar hela Apple-sagan från 1974 till 1997. Filmen börjar dock 2001 när Jobs (Ashton Kutcher) introducerar den första iPoden för sina medarbetare. Även om det ser lite märkligt ut när Kutcher är utklädd och sminkad till den äldre, tröja-och-jeans-ekiperade Jobs är likheten kuslig. Kutcher, som jag har blandade känslor för, har verkligen studerat Jobs sätt att prata och hans kroppsspråk till fullo och gör ett kanonjobb.

Men historien börjar som sagt på 70-talet där den hippieaktiga Jobs inser att han helt enkelt inte kan jobba för andra och med sin kompis Steve Wozniak (Josh Gad) startar Apple i Jobs föräldrars garage. Woz med sin tekniska kunskap och Jobs med sitt engagemang och fasta tro på PC:n som en produkt för alla. En säljpitch leder till en beställning och duon börjar ta in anställda för att komma vidare. Och de kommer vidare och Apple tar fart på allvar.

Det är ingen överdrivet positivt bild av Jobs vi får i filmen. Han är irrationell och stenhård. Han kan sparka en medarbetare för att den inte lägger vikt vid fonter, han vägrar ge sina tidigaste anställda några aktier när bolaget börsnoteras, han vägrar erkänna faderskapet till sin dotter för att han "inte har tid" och han blir en människa som det är väldigt svårt att arbeta med, vilket slutligen gör att han sparkas från sitt eget företag i mitten av 80-talet.

Men man får även en mycket inspirerande bild av en man med visioner och idéer som sätter användaren i fokus, och allt detta är det som gjort Apple till en så enormt framgångsrikt företag.

Filmen har kritiserats för att inte vara helt sanningsenlig. Många av de verkliga personerna har tagit avstånd från filmen, och det kan möjligen lägga ett lite negativt skimmer över den. Men jag gillar den. Precis som "The Social Network" som inte riktigt gav den perfekta sanningen kring Facebook, finns det ett märkligt underhållningsvärde i filmen. Och Kutcher gör sitt livs roll, helt klart.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Steve Jobs köpte företaget The Graphics Group från LucasArt, vilket sedermera blev "Pixar", men detta berörs inte i filmen.

2. Garaget i filmen där Apple föds är exakt samma garage som i verkligheten.

3. Titeln ska egentligen skrivas "jOBS" i samma anda som iPod, iPhone, iOS och så vidare, men detta sätt att skriva det på har inte förts över på omslaget eller de flesta internationella titlarna.


ANDERS JAKOBSON (2014-03-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA