Förvirrad filmversion av 21 Jump Street

FILMEN

"Brick" lanseras som en blandning mellan "Reservoir Dogs", "Donnie Darko" och "Momento". Själv skulle jag vilja kalla den en förvirrad filmversion av "21 Jump Street" fast utan poliser.

Filmen handlar om Brendan som när han söker sanningen om en gammal flickvän hamnar mitt i ett knarkgäng. Hans efterforskningar gör att han hamnar i något han får mycket svårt att ta sig ur. Till sin hjälp har han dock The Brain som är något av ett geni som vet allt som är värt att veta om eleverna och skolan där Brendan gör sina efterforskningar.

Det är här filmen hamnar snett. Brendan beter sig som en undercoversnut så mycket att jag sitter mest hela filmen och väntar på att det ska avslöjas att det är just det han är och att The Brain är hans geniala partner. Men, det visar sig att han bara är en vanlig student som söker sanningen och genast faller hela trovärdigheten med filmen som ett dåligt byggt korthus. Det finns inte en chans att en vanlig skolelev fixar det som Brendan går igenom.

Men, även om filmens trovärdighet inte får högsta betyg är den ändå rätt underhållande. Vi ser Joseph Gordon-Levitt i rollen som Brendan. Joseph har nog de flesta sett som Tommy i "Tredje klotet från solen". Vi ser även Emilie de Ravin (Claire i "Lost") och Lukas Haas (Andrew Paige i "24") i framträdande roller. Skådespeleriet är det för övrigt av högsta nivå och alltså inget att klaga på.

Hade det nu varit så att Brendan varit polis hade filmen blivit ett 2000-talets "21 Jump Street". Nu blir det bara rörigt soppa där det långa stunder är omöjligt att hänga med. Folk och namn flyter ihop i en enda sörja...


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består endast av en trailer. Det känns väldigt synd att man inte tog med det extramaterial som finns på den amerikanska utgåvan, nämligen 20 minuter borttagna och förlängda scener, en dokumentär om rollbesättningen samt kommentarer.


TRE SAKER

1. I en scen där Brendan springer hörs det tydligt att fotstegen är pålagda efteråt. Det stämmer inte alls men hans benrörelser och det låter mest som en häst som galopperar.

2. Manuset till filmen skrev Rian Johnson redan 1997. Det tog honom sex år att finansiera filmen.

3. Jag hittade den här filmaffischen på nätet och jag var bara tvungen att länka till den. Otroligt snygg enligt min mening.


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (anamorfisk)
Extramaterial:
Trailer
RECENSERAT DENNA DAG (29/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA