Från spännande till generiskt tunn

FILMEN

Denna danska thriller, i original "Englemageren", känns verkligen som en del i en dansk tv-serie. Den övergripande känslan känns igen från mycket annat danskt som gjorts i modern tid och det gör per automatik att man snabbt lär känna karaktärerna som om de redan var etablerade.

Julie R. Ølgaard spelar Laura som är någon sorts it-polis som varit sjukskriven under en period och när ett fall som behöver hennes expertis dyker upp går hon med på att ge det några timmar. Men det ska bli mycket mer än så. Jobbet är ett sätt för Laura att komma bort från det ångestfyllda hemmet där hon och maken Marc (Christopher Læssø) inte riktigt lyckats hitta tillbaka till varandra efter att Laura tog beslutet av avsluta sin graviditet när det visade sig att barnet hon bar inte var friskt. Marc fick veta om den mycket sena aborten efter att den gjorts och därför är det inte så bra mellan dem. Men det ska också visa sig att fallet i sig blir personligt.

Hon och mordutredaren Jesper (Roland Møller) jagar nämligen en seriemördare som ger sig på unga kvinnor som någon gång gjort en abort och avrättar dem genom att helt sonika sprätta upp dem inför en filmande kamera. Det är när ett krypterat minneskort hittas i händerna på den noggrant iscensatta kroppen som Laura kallas in.

Mördaren ligger givetvis alltid steget före och är så tekniskt kunnig att han har en hållhake på polisen, vilket irriterar Laura. Men mördaren känner även till att Laura är en av alla dessa kvinnor som en gång gjort en abort och därför är hon i farozonen att bli ett kommande offer.

Jag tycker att filmen börjar bra och har ett bra spänningslager med en generisk men ändå fungerande seriemördarpsyko i mask som kuslig knorr. Men någonstans längs vägen blir storyn ointressant och tunn och det blir mellanmjölk av en betydligt mer spännande start. Danmark har fått till bättre thrillers än det här. Kolla in pärlan "Kastanjemannen" i stället.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Utöver att spela huvudrollen är Julie R. Ølgaard även inblandad i både manus och regi och den som hittade på storyn från första början.

2. Roland Møller är filmens kanske mest välmeriterade skådespelare internationellt sett. Han spelade bröderna Silje i "Citadel" och - vilket jag aldrig, aldrig, aldrig kommer att glömma - mannen med det obegripliga namnet Kores Botha i "Skyscraper".

3. Den absolut sista scenen i filmen är tämligen obegriplig. Den kunde definitivt ha uteslutits.


ANDERS JAKOBSON (2023-11-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA