Tack och adjö till flickorna TV2

FILMEN

Att recensera en livekonsert på blu-ray är inte det lättaste. Man får visserligen en känsla av hur det skulle kunna ha varit att vara på plats live. Men ändå inte. Man känner inte trängseln, man känner inte lukten av svett och öl som blandas. Man retar sig inte på de där fulla tonåringarna som tror att de har mer rätt att stå bra och längre fram än alla andra och helt ogenerat tränger sig in framför någon som stått och väntat tålmodigt. Allt det missar man. Men drar man upp volymen så kan man nästan känna att man är där ändå.

När det gäller just Gyllene Tiders GT40-turné som dessutom blev deras avskedsturné så såg jag den faktiskt på plats i somras. Dock inte på Ullevi där blu-ray:en är inspelad, utan i Karlstad. Så jag fick faktiskt uppleva allt det som vi inte kan uppleva bara via TV:n och kan lätt transportera mig tillbaka. Jag har följt Gyllene Tider sedan 1980 ungefär och även om det är ett band som har tagit många pauser genom åren så kommer de alltid tillbaka med en ny skiva och en ny turné. Men nu är alltså tanken att det är slut. Och även om de vore långt ifrån de första som bryter mot ett sådant uttalande om de skulle ge sig ut igen känns det som om de menar allvar. Varför vet jag inte. De är inte lastgamla någon av dem och de verkar ju trivas riktigt bra där på scenen. Ta en paus och kom tillbaka om några år istället för att lägga av helt. Ni har mer att ge.

Med det sagt så är sommarens konsert och den som nu rullar på TV:n alltså inte bara en turné utan faktiskt slutet på ett 40 år långt förhållande. Allt ifrån att man som tioåring stod på fritids och mimade med en planka i handen och tyckte att man var supercool till att man tvingar sina egna barn att lyssna i bilen där de inte når fram till stereon för att byta låt. En era som går i graven med andra ord, om de nu håller sitt löfte (hot) om att inte väcka Gyllene Tider till liv igen.

Själva konserten då? Ja, det är en 108 minuter lång nostalgitripp som rullar för tredje gången i rad nu och jag tror faktiskt jag ska ta den en gång till…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det hade varit riktigt trevligt med en ordentlig dokumentär om bandet nu när de nått mål.

2. Gyllene Tider har en otrolig förmåga att blanda hits från 80-talet med nyskrivna och få alla att höra ihop.

3. Alla medlemmar har varit med från starten och ingen har hoppat av. Ganska unikt för ett band som hållit på i 40 år eller hur?


HANS-ÅKE LILJA (2020-04-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Majeng media
Tema: Musik
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA