Med och utan tysk gitarrhjälte

FILMEN

Tyska Michael Schenker (född 1955) må möjligen vara mest känd för att han var med i den tidigaste upplagan av de inte helt okända Scorpions tillsammans med sin storebror Rudy som fortfarande än är med i bandet. Michael var 17 när Scorpions gjorde sin första skiva, men debuten med en väldigt tidig upplaga av bandet gjorde han redan som elvaåring.

För mig är han dock enbart känd för sitt soloprojekt MSG - Michael Schenker Group, eller MacAuley Schenker Group som förkortningen kunde läsas som på ett par album. De tre första studioalbumen - "The Michael Schenker Group" (1980), "M.S.G." (1981) och "Assault Attack" (1982) - är klassiker i min bok, och speciellt den sistnämnda som är ett fantastiskt hårdrocksalbum.

Den nysläppta live-DVD:n spelades dock in i januari 1981 i Hamburg och är i princip hela debutalbumet rakt upp och ned. Det är ju lite synd att den inte var inspelad lite senare för ett bredare låtutbud, men å andra sidan fångar konserten ett hungrigt band.

Ljudet är lite burkigt och slamrigt men bra och bilden likaså, även om kameraarbetet är lite torrt. Man får dock en schysst konsertkänsla, vilket är gott nog.

Framförandet är bra och trots att bara Schenker och sångaren Gary Barden spelade på albumet så är det samspelt och fint. Värt att nämna för äldre hårdrockare är att den legendariska trummisen Cosy Powell är med i sättningen. Schenker själv är som alltid cool iklädd en skinnjacka som ser mer än varm ut, men detta påverkar inte hans gitarrspel som är av hög klass.

Som konsert-DVD är "Michael Schenker Group - Hardrock Legends Vol 2" kanske inte så värst märkvärdig, men det är onekligen en cool dokumentation av ett riktigt bra band under sina tidigaste steg.

Det finns dock en lucka i Schenkers karriär mellan Scorpions och MSG och det är UFO - ett engelskt band som värvade tysken och som han gjorde sex album med mellan 1974 och 1979 innan han tog steget ut i världen på egna ben. Dessvärre är det så att UFO är ett band som jag helt missat, så där för känns det nu utmärkt att det på samma gång kommer en live-DVD med UFO. Den är dock inspelad 1980 och alltså efter att Michael Schenker lämnat bandet.

Faktum är att MSG-konserten innehåller fyra Schenkerskrivna UFO-låtar varav tre även är med som avslutning på denna DVD. Som mer eller mindre UFO-novis har jag svårt att avgöra om låtvalet är klassiker, udda spår eller ens vettiga låtar, men klart är i alla fall att de visar upp två olika sidor av bandet. Ena stunden är de lite traditionellt och småtråkigt rockiga, medan andra känns lite mer äventyrliga och till och med lite progressiva. Vad jag kan förstå av texten som finns med i bookleten så hade bandet experimenterat lite med sitt sound under de tidiga åren, och det märks även här.

Generellt sett är det jämt och kompetent, men ingenting som direkt sätter sig och får mig att vilja utforska bandets katalog ytterligare. Det är kanske lite trist att jag saknar någon koppling till låtarna för det hade varit roligare att bedöma spelningen som ett fan eller åtminstone som någon som hört låtarna tidigare.

Som konsertupptagning liknar den MSG-konserten - ungefär samma kameraarbete men lite sämre ljud. Är man UFO-fan så kan nog den här DVD:n gå hem på samma vis som MSG-diton gjorde hos mig.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Konserterna är från ett tyskt tv-program som heter "Rockpalast" som sänt konserter sedan 1974 till idag.

2. Både MSG och UFO är aktiva än idag. Det senaste MSG-albumet kom 2008 och var en återförening med originalsångaren Gary Barden som ju är med på denna konsert.

3. Även Schenker har återförenats med UFO vid två tillfällen, 1995 och 2000.


ANDERS JAKOBSON (2010-05-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Border Music
Tema: Musik
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Border Music
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA